hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Deloitte: az ingatlanalapok nem alanyai a társasági adónak

  • MTI

Az ingatlanalapok is alkalmasak adótervezésre, miután adhatnak-vehetnek ingatlanokat anélkül, hogy a nyereségük adóköteles lenne - mondta Kövesdi Attila, a Deloitte partnere. Az ingatlanos ügyfeleknek rendezett konferencián, amelyen az adózási problémákat - különösen az adótervezést - tekintették át.


Az ingatlanalapok nem alanyai a társasági adónak, így az eladott, illetve vásárolt ingatlanokon elért nyereség mentes ettől az adótól, szemben azzal, ha gazdasági társaságként foglalkoznának ingatlanok adás-vételével. Az illeték is kedvezményes, mindössze 2 százalék - mondta Kövesdi Attila. Az előadó szerint 40-50 millió euró értékű portfólióval már megéri ingatlan alapot létrehozni.

Sok beruházásnál a fejlesztő vállalja, hogy megépíti - például egy bevásárlóközponthoz - az odavezető utat és más közműveket. A projekt átadása előtt ezeket átadja a szolgáltatóknak (üzemeltetőknek), viszont az áfát nem írhatja le utánuk. Egy APEH állásfoglalás szerint ugyanis az ingyenes átadó kivonja a gazdasági tevékenységből a közművet, és ilyenkor nem vonható le a forgalmi adó (az előadó véleménye szerint a közmű része a gazdasági tevékenységnek, hiszen nélküle sem a bevásárlóközpont, sem a gyár nem tudna működni).

A társasházak mintájára működik nem egy bevásárló központ is. Lehet két cég közös tulajdonában a telek, vagy az épületen belül a háromszáz üzlettulajdonos közös tulajdona a folyosó, a lépcsőház, a mosdó. Ilyenkor - hívta fel a figyelmet Kövesdi Attila - a közösség képviselőjének kell adószámot kérnie, hogy a közös tulajdonú épületrészek után is levonható legyen az áfa.

Az ingatlanoknál is felmerül a cégcsoporton belső (transzfer) árak problémája. Például ha a csoporton belül van nyereséges és veszteséges cég, akkor adótervezéssel a veszteségeshez irányítható a nyereség. Ennek technikája lehet például az, hogy a veszteséges társaság üzemelteti a nyereséges cég épületét, és így a nyereség nála csapódik le. (A számlázott árnak azonban olyannak kell lennie, mintha külső cég végezte volna a munkát.) Ugyanezzel a technikával több országban működő cégcsoportnál a legalacsonyabb társasági adójú országba irányítható a nyereség.

Márkus Csaba, a Deloitte uniós jogi üzletágának vezetője az ingatlanosok előtt is megnyílt pályázati lehetőségekre, és azok buktatóira hívta fel a figyelmet. A pályázatokon rendszerint a még el nem indult projektekhez lehet támogatást nyeri, ezért fontos annak ismerete, hogy mi számít a beruházás megindításának. Például korábban az első gép megérkezése volt a nyitó időpont, ám jogszabályváltozás miatt ma már a gép megrendelésének a feladása indítja a beruházást.

Az egyedi kormánydöntésen alapuló beruházásokra jó eséllyel pályázhatnak az idegenforgalomba beruházó társaságok, mivel a projektjeik többnyire meghaladják az 50 millió eurós limitet. Szintén igényelhető támogatás városrehabilitációra. Itt probléma volt, hogy ki pályázzon, a gyakorlatban a helyi önkormányzat és a beruházó együtt adja be a kérelmet.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági területhez kötött támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink