hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az alacsony társasági adó önmagában nem elég versenyelőny

  • MTI

Az alacsony társasági adó jelentős versenyelőnyt jelenthet a gazdasági versenytársakkal szemben, és hozzájárulhat az átlagosnál nagyobb gazdasági növekedés eléréséhez – állapítja meg nemzetközi felmérésében a KPMG.

Mike Glover, a magyarországi KPMG adóosztályának vezetője szerint ugyanakkor a biztonság, az átláthatóság és a kiszámíthatóság ma fontosabb, mint az alacsony adóteher.

A külföldi befektetők hosszabb távú megnyeréséhez stabil jogi és gazdasági infrastruktúrára, célzott kedvezményekre van szükség. „Mivel az adóversenyben lassan eltűnnek az adókulcsok közötti különbségek, a jövőben nagyobb versenyelőnyt adhat, ha egy ország adórendszere valóban vállalkozóbarát, és arra hosszabb távon is lehet építeni” – hangsúlyozta a KPMG adópartnere.

A KPMG 1993 óta évente értékeli a társasági adó kulcsának változásait. Az 1993-ban, 23 országban indított felmérése ma már 86 országra terjed ki. A felmérésben közreműködtek a KPMG helyi irodáinak munkatársai.

A társasági adó kulcsa az elmúlt 14 évben a felmérés szerint a vizsgált országokban átlagosan 38 százalékról 27,1 százalékra csökkent. Az átlagos adókulcs 2006-ban a G7-ek országaiban volt a legmagasabb (36,5 százalék) és az Európai Unió tagállamaiban a legalacsonyabb (25,7 százalék).

A KPMG tanulmánya szerint a kedvező adórendszer is hozzájárult a vizsgált időszakban a gazdasági növekedéshez például Írországban, Norvégiában, Svédországban és Dániában.

A leglátványosabb példa Írország, amely az elmúlt 15 évben következetes beruházásösztönző lépésekkel csábított az országba új befektetőket. A társasági adó kulcsát az 1993-as 40 százalékról, mára több lépésben 12,5 százalékra csökkentették, ami a fejlett országokban a legalacsonyabb kulcsnak számít.

Az ír gazdaság, növekedésének csúcspontján elérte a 12 százalékos mértéket is, igaz, a növekedés mára 2,5 százalékra mérséklődött, elsősorban éppen a kelet-és közép-európai régió országainak – Lengyelország és Magyarország – hasonló adócsökkentési és befektetés ösztönző lépései miatt.

Az általános tendencia alóli legfőbb kivétel az Egyesült Államok, amely a viszonylag magas, 40 százalékos adókulcs ellenére is folyamatosan magas növekedést produkál. Az Egyesült Államok gazdasági ereje Mike Glover szerint így is meghatározó vonzerő a multinacionális cégek számára.

Az adócsökkentés azonban – bár más területen – ott is hatékony eszköznek bizonyult: annak eredményeként, hogy a 2004-es munkahelyteremtést ösztönző törvény 35 százalékról 5,3 százalékra csökkentette az amerikai társaságok által külföldről kapott osztalékot terhelő adót, 2005-ben csaknem 300 milliárd dollár áramlott vissza az Egyesült Államokba.

A KPMG felmérése szerint, amint egy jelentős fejlett gazdaságú állam csökkenti adóit, a versenytársak hamarosan követik, ami végeredményben egy folyamatos és egyre erősödő nemzetközi adóversenyhez vezet.

Magyarországon a nemzetközi trenddel szemben nő a társaságok adóterhe. Az ország éveken át a régió legalacsonyabb, 16 százalékos adókulcsával vonzotta a befektetőket, most azonban a társas vállalkozások 4 százalékos különadójának bevezetésével az adóteher lényegében 20 százalékra nő – mutatott rá Glover.

Az adócsökkentés, amely hosszabb távon a külföldi beruházások és a gazdaság bővüléséhez vezet, a KPMG felmérése szerint önmagában nem elég a tartós gazdasági sikerhez. Rövid és közép távon gyakran szükség van olyan lépésekre, amelyek ellensúlyozzák az alacsonyabb kulcsok okozta kisebb adóbevételt, ilyen lehet a kiadások hatékonyságának javítása, vagy az egyéb bevételi források – például a közvetett adók – arányának növelése.

Néhány kormány a kedvező adórendszer kialakítását ötvözi az adózók körének szélesítésével, kiiktatva mind több, az adóelkerülést lehetővé tevő kiskaput. Ezt a stratégiát követték a skandináv államok és Írország, és egyre többen alkalmazzák a kelet-és közép európai régió államaiban is, továbbá az új német kormány adóreformja is épít e tapasztalatokra.

Az adóbevételek konszolidálását jelenheti a transzferár-képzési szabályok hatékony alkalmazása is, valamint a közvetlen és közvetett adók arányának átértékelése. Mint a KPMG tanulmánya igazolja, még a magas közvetlen adókat alkalmazó országok is egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a közvetett adókból származó bevételekre.

A közlekedés, a kommunikáció és a kereskedelmi kapcsolatok bővülésével a társaságok számára világszerte egyre egyszerűbb működésüket áthelyezni oda, ahol az erőforrások, a munkaerő, a pénzügyi és jogi háttér, valamint a biztonság legelőnyösebb kombinációját élvezhetik - hívja fel a figyelmet az elemzés.

A helyi kormányok számára mindez azt jelenti, hogy a külföldi befektetőket nemcsak alacsony adókkal, hanem okosan átgondolt és nemzetközi szinten is hatékonyan kommunikált befektetőbarát gazdasági környezet biztosításával győzhetik meg arról, hogy náluk érdemes beruházniuk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfamentes szolgáltatásnyújtás EU-ba

Bunna Erika

adótanácsadó

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink