hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mégsem kellenek új adók a költségvetési lyukak betöméséhez?

  • Salgó Andrea

Az Alkotmánybíróság (AB) által megsemmisített házipénztáradó és a részben már visszatérített regisztrációs adó után újabb változások borzolták az adózók kedélyeit. Az elvárt adó helyetti szigorúbb APEH-revízió, az EU-kompatibilis iparűzési adó mellett a legnagyobb felhördülést az ingatlanadó várható bevezetése okozta. Egyes adószakértők szerint azonban új adók nélkül is pótolható a költségvetési hiány.


Alig néhány hónap leforgása alatt annyi változás történt az amúgy is nehezen áttekinthető magyar adórendszerben, mint más országokban évek alatt. Hollandiában például tíz évre volt szükség az ingatlanadóhoz hasonló adónem bevezetéséhez, Németországban majd hét év egyetlen adókulcs (a társasági) májusban várható 15 százalékos csökkentéséhez. A hazai költségvetési bevétel növelése érdekében hozott gyors kormányzati intézkedések sorozata - a tavaly az AB által megsemmisített házipénztáradó, az EU-s jogot sértő, azóta már több mint kétezer károsultnak visszatérített regisztrációs adó – után nem hatott az újdonság erejével az elvárt adó megsemmisítése.

Az elvárt jövedelem után fizetendő adót a társasági adóról szóló törvény szabályozza, mely több módosítást követően 2007. január elsejével lépett hatályba. Utána nem sokkal azonban több indítvány is érkezett az AB-hez azzal a céllal, hogy semmisítse meg a törvénynek erre az adóra vonatkozó bekezdéseit. Többször napirendre is került a kérdés, de csupán a negyedik alkalommal, 2007. február 27-én semmisítették azt meg. A testület indoklása alapján a bevezetni kívánt új adó a társasági adóalanyok nyereségét adóztató jövedelmi típusú adó, s mint ilyen, nem felelt meg az AB korábbi határozataiban megfogalmazott - közteherviseléssel kapcsolatos - alkotmányos mércének.

Olvassa el a teljes cikket itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink