hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mégis lesz jövőre ingatlanadó

  • dr. Marosi Andrea

Lesz jövőre ingatlanadó - mondta a Népszavának Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője, az Államreform Bizottság tagja. A politikus kijelentése azért érdekes, mert nemrég épp a szabaddemokraták jelentették ki, hogy csak az adórendszer átfogó átalakításával tudja elképzelni az új adófajta bevezetését - erre pedig 2009-ben készül a kormány.

Horn Gábor szerint fontos, az ingatlanadó ne jelentsen többletterhet az embereknek. Ezért ha az új adó bevezetésével megszűnő egyéb (telek-, építmény-, kommunális- és luxus-) adók 60 milliárd forintos költségvetési bevételénél nagyobb összeg folyik be, akkor más adókat is csökkenteni kell.

Érdemes megjegyezni, hogy ez csak makrogazdasági szinten nem jelent többletterhet a magánszektor szereplőinek, hiszen ahol eddig nem fizették a megszűnő adókat, ott a további, általánosabb csökkentés mértéke nem éri el a tehernövekedést.

Az eredeti törvényalkotási tervek szerint áprilisban kellett volna a parlamentnek szavaznia az adóról, a kormány új munkatervében júniusi dátum szerepel. Most Horn szavai szerint április végén, május elején tárgyalnak majd a pártok az általános ingatlanadóról, ennek fényében kétséges, hogy az első fél éves parlamenti ülésszakba belefér-e a törvény elfogadása.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink