hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az elvárt adót pótló csomagtól 10-15 milliárdot vár a kormány

  • MTI

A kormány a második félévben 10-15 milliárd forint többletbevételre számít az elvárt adót pótló adótörvény-módosításokból - mondta Karácsony Irén, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának ülésén.


A törvényjavaslat felhatalmazást ad az APEH-nak arra, hogy fokozott ellenőrzés alá vonja azokat a vállalkozásokat, illetve egyéni vállalkozókat, amelyek, illetve akik az árbevételhez képest nem fizetnek be egy bizonyos adómértéket, ami a korrigált árbevétel két százaléka - jelentette ki Karácsony Irén.

A szakállamtitkár magyarázatként hozzáfűzte: Magyarországon 315 ezer társas vállalkozásból papíron 118 ezer veszteséges, 16 ezer pedig nulla forint adót fizet. A 321 ezer egyéni vállalkozó közül 210 ezer nem fizet adót, közülük 108 ezer veszteséget mutat ki.

A törvényjavaslatban szereplő szigorított adóellenőrzésre és ezen belül például teljes körű árbevétel-becslésre eddig nem volt törvényi felhatalmazása az APEH-nak - felelte ellenzéki kérdésre Karácsony Irén. A vita során több ellenzéki képviselő, így Varga Mihály (Fidesz), a bizottság elnöke is arról beszélt, hogy a vállalkozók nem képesek megfizetni a magas adóterheket, amelyek a 2003-2006 közötti adónövelés miatt keletkeztek.

A kormánypárti képviselők szerint ma Magyarországon nem nagyobb az adócentralizáció, mint 2001-ben, a Fidesz-kormány idején volt. Végh Tibor (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy normális vállalkozó két veszteséges év után inkább felszámolja vállalkozását, semmint azt zsebből tovább finanszírozza.

A törvényjavaslatot a kormánypárti képviselők mellett az MDF is általános vitára alkalmasnak minősítette: a 17 támogató szavazattal szemben hat ellenzéki képviselő nemmel szavazott.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink