hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor és kinél szaglászik az APEH?

  • Salgó Andrea

Az adóhivatal  általában az ellen indít vagyonosodási vizsgálatot, aki többet költ, mint amennyi jövedelmet bevall. Az 50 millió feletti tagi kölcsönök és a 100 milliós ingatlanok mellett most azokra is sor kerülhet, akiknek látszólag nincs mit a tejbe aprítaniuk. Mit tehet az, aki szeretné megúszni az ellenőrzést, és milyen szankciói vannak az eltitkolt jövedelemnek? Ismerje meg a legális kiskapukat!

 

Forrás: Marton Szilvia

Vagyonosodási vizsgálatokat már tíz éve végez az adóhatóság, s az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy csak az válik az ellenőrzés áldozatává, akit névtelen jóakarói feljelentenek, vagy esetleg az APEH-et a bíróság kéri fel erre. A gyakran rosszindulatú bejelentések nem feltétlenül alaptalanok. Számuk az évek során másfélszeresre nőtt, s információik segítségével tavaly közel ötmilliárd forintnyi adókülönbözetet tárt fel a hatóság. 

Ez a hiány akár többszörösére nőhet, mivel az APEH  tízezer vizsgálatot tervez idén, szemben a tavaly novemberig elvégzett 625 revízióval. Jóllehet, szakértők szerint ez a terv teljesíthetetlen. De sokan így is áldozatai lehetnek a revíziónak, különösen ha figyelembe vesszük, hogy az aktív munkát végzők között sokan „klasszikus értelembe vett” alkalmazottak, köztisztviselők, valamint közalkalmazottak – mondja Kocsis Zoltán, a Vilmányi Ügyvédi Iroda munkatársa. 

Rizikós ügyletek
Különösen nagy az ellenőrzés kockázata azoknál a vállalkozásoknál, ahol az üzletmenet érdekében nagy összegű, 50 millió forintot meghaladó tagi kölcsönt, betétet nyújtott a tulajdonos. Ez esetben ugyanis azt feltételezhetik, hogy azért kell időről időre feltőkésíteni a céget, mert az abban képződött nyereséget már elköltötték. A cégeknek tavaly december 31-ig volt lehetőségük arra, hogy 10 százalékos adókulccsal kivegyék a felhalmozódott pénztárhiányt saját felhasználásra. A hivatal ezért még több figyelmet fordít a tagi kölcsönök ellenőrzésére az idei évtől. 

Vizsgálódásra adhat okot az is, ha  a tulajdonosok úgy vettek ki pénzt a cégből, annak házipénztárából vagy bankszámlájáról, hogy nem fizették meg azután az osztalékot terhelő adókat. Vagy mondjuk, ha a társaságon belül nagyértékű, 100 millió forint feletti ingatlanok, ingóságok adtak el és vásároltak, de nem stimmelnek a gépjármű- és az ingatlan-illetékbevallások és a jövedelembevallások összegei.

 
Az APEH-nak ugyanis az idei évtől naprakész információja van az ingatlan-adásvételek értékéről, hiszen az illetékhivatal 2007-től már az adóhivatal része.  Olyan egyéni vállalkozók is fokozottabban számíthatnak vagyonosodási vizsgálatra, akiknek nincs vállalkozói kivétből vagy osztalékból származó jövedelmük. Nincsenek jobb helyzetben a már több éve működő és veszteséges vállalkozások sem. A pénzt elnyelő cégek ugyanis azt a gyanút kelthetik, hogy a működés további fenntartása mellett az adó jogszabályokat is sértő indokok, érdekek szólhatnak.

[[ Oldaltörés: Vagyonosodási vizsgálat a gyakorlatban ]]

Amikor az APEH vagyonosodási vizsgálatot indít, elsősorban a bevallások adatait  elemzi. Elég, ha  az ellenőr beüti a vizsgálat alá vont személy nyolcjegyű adószámát, hogy ne csak a személyi jövedelemadó-adatokhoz férjen hozzá, de a hivatal úgynevezett "hierarchia-térképének" információit is lássa. 

Az APEH rákérdezhet
- megtakarítások mértékére;
- külföldről származó bevételekre;
- tulajdonában lévő gépjárművekre;
- bankszámláira;
- megélhetésére fordított összegekre.
Ez nem más, mint az APEH saját cégnyilvántartása, amely képes listázni azokat a cégeket, amelyekhez a szóban forgó adózónak valaha is köze volt. Ő a vagyonosodási vizsgálat előkészületeiről mit sem sejt egészen addig, amíg ajánlott levelet nem kap. Ebben felszólítják, hogy tegyen  nyilatkozatot, azaz töltse ki az adóhivatal erre rendszeresített általános belső kérdőívét.

Ezután az adóhivatal jegyzőkönyvbe foglalja az ügy tényállását, a nyilatkozatokat, bizonyítékokat, a felmerült indokokat és a megállapítást, amelyre 15 napon belül adózó vagy jogi képviselője észrevételt tehet. Amennyiben az adózó közhiteles bizonylatokkal igazolni tudja az elévülési időn (5+1 év) túli vagyongyarapodását, illetve, hogy bejelentett jövedelme (munkaviszony, egyéb bevételek, bérbeadás) kiadásaival, életszínvonalával összhangban áll, elkerülheti, hogy az APEH kedvezőtlen megállapítással zárja a vizsgálatot.

Célszerű időben cselekedni, mert egy elrontott nyilatkozat, a be nem csatolt dokumentumok s a fel nem hozott érvek esetén ez a 15 nap nagyon rövid idő arra, hogy hatékonyan érdemben vitatni lehessen a jegyzőkönyvet. Pedig ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a revizor megállapításait saját hatáskörben módosíthassa - hívja fel a figyelmet Kocsis Zoltán. 

Ha az egyes vagyontárgyak bekerülési értéke magasabb, mint a vizsgált személy szja-bevallásaiban szereplő jövedelem, igazolnia kell a különbözet adózott eredetét. Aki nem tudja bizonyítani,  hogy részben vagy egészben adózott jövedelemből fedezte vásárlásait, azt az APEH megbünteti jövedelme eltitkolásáért. Nemcsak a megállapított különbözeti összegre eső adót kell kifizetnie, de a megállapított adóhiány akár 50 százalékára rúgó bírságot és a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresét is. Ez esetben az adóhatóság az elévülési időn túl is vizsgálódhat, és kérhet be akár már megszűnt bankszámlaadatokat is.

Tippek vizsgálat idejére 
- Semmiféleképpen se tegyen nyilatkozatot ügyvéd jelenléte nélkül!
- Ne indítson önrevíziót a vizsgálat megkezdését követően!

 
Ha az észrevételek sem vezetnek a várt eredményre akkor az elsőfokú határozat ellen fellebbezést lehet 30 napon belül előterjeszteni. A másodfokú adóhatóság  az esetek 67 százalékában jóváhagyja az elsőfokú határozatot. A jogerős másodfokú határozat azonnal végrehajtható, ellene a bíróságon lehet keresetet előterjeszteni. Ráadásul ebben az esetben az adóbírság méltányossági alapon történő mérséklésére sincs lehetőség! Ezenkívül a bevételeltitkolás jogi szempontból adócsalásnak minősülhet - vázolta borús kilátásokat a hvg.hu-nak Kocsis Zoltán.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink