Mit jelent, hogy egy év türelmi idővel indul a CSOK Plusz?

  • adozona.hu

A CSOK Plusz egy támogatott kölcsön, a hozzá kapcsolódó kedvezményekről már rengeteget olvashattunk, hallhattunk. Éppen ezért most a termék egy más típusú speciális tulajdonságával foglalkozunk részletesebben. A kölcsönre az első évben kisebb havi részletet kell fizetni, ezen időszak alatt ugyanis csak kamatot kell rendeznünk – derül ki a Bankmonitor.hu összefoglalójából.

Milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a speciális helyzetnek?

A CSOK Plusz egy fix, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott hitel, melyből a fiatal házaspárok megfinanszírozhatják lakáscéljukat.

Ráadásul a kölcsönhöz különböző plusz kedvezmények kapcsolódóan a futamidő alatt született gyermekek után:

  • Az első baba érkezésekor az adós kérheti törlesztési kötelezettsége egy éves szüneteltetését.
  • A második gyermektől pedig minden egyes baba születésekor elengednek a fennálló tartozásból 10-10 millió forintot.

Ezekről a kedvezményekről és magáról a CSOK+ konstrukcióról itt olvashatsz részleteket a Bankmonitor oldalán.

Megéri a 12 hónapos türelmi idő?

A CSOK Plusz egyik speciális tulajdonságáról azonban jóval kevesebbet hallani, olvasni. A hitelre ugyanis a futamidő első 12 hónapjában csak kamatot kell fizetni, ezt szokás türelmi időnek is nevezni. Ez azt jelenti, hogy a kölcsön törlesztőrészlete jóval kedvezőbb az első évben, de a második évtől érdemben megemelkedik. (Magasabb lesz a kölcsönre fizetendő havi részlet a második évtől, mint ha nem is kapcsolódna türelmi idő a hitelhez.)

Jó tudni! A CSOK+ esetében a türelmi idő nem választható, ez minden esetben automatikusan jár. Nem mondhatnak le róla az adósok, nem választhatnak más típusú törlesztési módot.

Az első évben mindenképpen segítség a türelmi időszak, az adósok ugyanis ebben az időszakban jóval kedvezőbb fizetési kötelezettséggel szembesülnek. Ez nagyon nagy segítség lehet a lakásvásárlás, építkezés, vagy épp bővítés után, hiszen ebben a helyzetben jellemzően még átmenetileg komoly kiadásokra lehet számítani. (Bútorvásárlás, kisebb felújítások, kertrendezés…)

Mennyivel csökken az induló törlesztőrészlet a türelmi idő miatt? Nézzük meg ezt egy 30 millió forint összegű, 3 százalékos kamatozású, 20 éves futamidejű kölcsön esetében. Az induló havi részlet alapesetben 166 379 forint lenne, ami a türelmi idő miatt az első évben csupán 75 000 forint lesz. Vagyis egy év alatt nagyságrendileg 1 millió forinttal kell kevesebbet fizetni a kölcsönre.

Ugyanakkor a türelmi időszakot követően megugrik a havi fizetnivaló, ráadásul többet is szükséges fizetni, mint eredetileg kellett volna. Ez érthető is, hiszen a teljes fennálló tartozást gyakorlatilag egy évvel rövidebb idő alatt kell rendezni a bank felé.

Ez a korábbi példában azt jelenti, hogy a hitel havi részlete 172 782 forintra emelkedik. Ez 6403 forinttal több, mint amennyi a türelmi idő nélkül lenne. A helyzet nagyon érdekes, hiszen az első évben érdemi könnyebbséget kapunk, viszont ezért cserébe a havi fizetnivalónk valamelyest meghaladja a türelmi idő nélkül fizetendő összeget 19 éven keresztül.

A két ellentétes hatás eredménye valamelyest negatív: a teljes visszafizetendő összeg a példában 363 345 forinttal magasabb türelmi idő mellett. (Alapesetben 39 931 027 forintot kellene visszafizetni, ami 40 294 372 forintra emelkedik.)

Összegzés

A türelmi idő nyújtotta kezdeti nagy segítségnek ára van, melyet a teljes hátralévő futamidő alatt kell megfizetnünk. A CSOK Plusz igazi előnye azonban a kedvező kamat és a második gyermektől járó 10 millió forint tartozáselengedés.

A kedvezményekért cserébe azonban számos feltételt is teljesítenünk kell ahhoz, hogy kihasználhassuk a lehetőséget. Bárki ellenőrizheti azt a Bankmonitor CSOK Plusz kalkulátorával, hogy megfelel-e a kedvezményes hitel jogszabályi előírásainak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vállalkozás és garancia

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31