hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánszemély lakáskiadás mellett egyéni vállalkozást indít: miként kell bizonylatolni a bérbeadást?

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
1

Bérbeadási tevékenység végezhető egyéni vállalkozóként, adószám és bejelentkezési kötelezettség nélkül magánszemélyként, illetve adószámos magánszemélyként is. Mi a helyzet abban az estben, ha valaki adószám nélkül, magánszemélyként ad bérbe ingatlant, de más tevékenységéhez egyéni vállalkozást indít? Hogyan kell bizonylatolni a kiadást, van-e adatszolgáltatási kötelezettség? Cikkünk ezt a kérdést járja körbe.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 257. § (5) bekezdésében felsorolt esetekben magánszemély adószám nélkül is végezhet ingatlan-bérbeadási tevékenységet. Ilyen esetkör, ha a magánszemély:

  • nem minősül egyéni vállalkozónak;
  • tevékenysége kizárólag az áfatörvény 86. § (1) bekezdés l) pontja szerinti adómentes ingatlan-, ingatlanrész-bérbeadására irányul, és nem végez más áfaköteles tevékenységet; illetve
  • az ingatlan-bérbeadás tekintetében nem él az adókötelessé tétel választásának jogával;
  • közösségi adószám kiváltására nem kötelezett az áfatörvény 257/B § alapján.

Ha tehát a magánszemély minden, fentiekben felsorolt feltételnek megfelel, adószám nélküli magánszemélyként végezhet ingatlan-bérbeadási tevékenységet. Természetesen dönthet úgy is, hogy kiváltja az adószámot az ingatlan-bérbeadásra. De akár adószám birtokában, akár adószám nélküli magánszemélyként adja ki az ingatlanát, számla helyett elegendő számviteli bizonylat (pl. bevételi pénztárbizonylat) kiállítása a bérbevevő részére.

Az Adózóna válaszol: ingatlan bérbeadása nem független felek között

Az áfatörvény 165. § (1) bekezdés a) pontja alapján ugyanis mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany, ha a szolgáltatás nyújtása az áfatörvény 86. § (1) bekezdés l) pontja szerint (ingatlan-bérbeadás) mentes az adó alól, feltéve, hogy az adóalany gondoskodik olyan, az ügylet teljesítését tanúsító okira kibocsátásáról, amely a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) szerint számviteli bizonylatnak minősül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja miként kell bizonylatot kiállítani, ha az ingatlant kiadó magánszemélyúgy dönt, hogy egyéni vállalkozást indít egyéb, nem ingatlan-bérbeadási tevékenység végzésére!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Ha magánszemély bérbeadó számlát bocsát ki, akkor van online számla adatszolgáltatási kötelezettség, akármilyen jogellenes gyakorlatot alakított ki a NAV.

Megemlíteném, hogy ugyanennek a NAV-nak az Ellenőrzési Főosztálya szerint a bérleti díjat tartalmazó szerződés + a banki kiegyenlítések (KP átvételi elismervények) elegendőek, tehát nem kell még egy számviteli bizonylatot kiállítani a pénzmozgásról.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony ekho

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Transzferár-nyilvántartás

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs