hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Heti PénzPiac – 50. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Magyarország

A múlt hét végén és e hét elején a 420-as szintet is elérte a forint árfolyama az euróval szemben, de a hétfő éjjel érkezett hír szerint az EU felől érkező pénzekből kevesebb (7,5 milliárd EUR helyett 6,3 milliárd EUR) kerül felfüggesztésre, és a magyar helyreállítási terv is elfogadásra került, „csak" a 27 szuperfeltételt kell teljesíteni a támogatások folyósításához. A befektetők pozitívan reagáltak, az árfolyam két nap múlva már 404 alatt is járt. Az állampapírpiacon is kedvező folyamatok alakultak ki, az éven túli szegmensben csökkentek a hozamok. Az inflációs pályával kapcsolatos várakozások alapvetően nem változtak, csak az irányadó kamat – jelenleg ezt a szerepet az 1 napos jegybanki betét tölti be, 18 százalékos kamatszinttel – jövőbeli alakulását gondolják másképp az elemzők. Az első érdemi kamatcsökkentést csak akkorra várják, amikor már láthatóvá válik az infláció csökkenése (valószínűleg 2023. I. negyedév vége vagy a II. negyedév eleje), és onnantól az év végéig fokozatosan közelíteni fogja az MNB ezt a kamatszintet a jegybanki alapkamat 13 százalékos értékéhez.

Eurózóna – Európai Unió

Az európai gazdaságok összesített ipari termelése a legfrissebb adatok szerint 2 százalékkal csökkent éves szinten, amit a piac jobbnak értékelt a vártnál. A német gazdasággal kapcsolatban az IFO közölt kedvezőnek mondható előrejelzést: a 2023-as évben mínusz 0,1 százalékos GDP változásra számítanak, ami kisebb visszaesés lenne, mint azt korábban gondolták.

A héten döntött az EKB a kamatokról: az EUR jegybanki alapkamat 2,5 százalékra emelkedett, és a kamatdöntéshez fűzött kommentár szerint az infláció letörése az első számú prioritás továbbra is – tehát a kamatok még tovább fognak emelkedni (piaci várakozás 3,25 százalék) és huzamosabb ideig lesznek magasan, addig, amíg ténylegesen nem csökken az fogyasztói árak növekedési üteme a jegybank által kitűzött szintre (2 százalék alá).

USA

A héten inflációs adatokat kaptunk az Amerikai Egyesült Államok gazdaságából: a 7,1 százalékos érték meglepte a piacokat: alacsonyabb lett a vártnál és már 5. hónapja csökken. A maginflációs mutató 6 százalékos értéke azonban még mindig azt sugallja – a munkaerőpiaci adatokkal együtt –, hogy a kedvező tendencia valószínűleg nem marad fenn. Ezért a heti kamatdöntés 0,5 százalék emelés volt a FED részéről, így az USD alapkamata 4,5 százalék lett. A jegybankelnöki előrejelzés pedig további szigorítást vetített előre, ami azt jelenti, hogy a 2023. év végi kamatszint is meghaladhatja az 5 százalékot.

Az EUR/USD árfolyam az elmúlt hetek trendjének megfelelően viselkedett, az amerikai deviza tovább gyengült, már 1,07 felett is járt a kurzus.

ALAPKAMATOK* 10 ÉVES ÁLLAMPAPÍR HOZAMOK*
Magyarország (HUF) 13,00 % 8,56 %
Eurozóna (EUR) 2,50 % 2,15 % (német)
USA (USD) 4,50 % 3,49 %
* a táblázatban szereplő adatok a 2022. december 16-ai állapotot tükrözik

EUR/HUF árfolyam – 1 év

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a 2022. december 16-án irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. A jelen tájékoztató elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink