hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változás jön a hitelezésben

  • adozona.hu

A LIBOR bankközi kamatlábak jórészének év végi megszűnése előtt a hitelpiaci szereplőknek minél korábban fel kell hagyniuk ezek használatával új szerződéseikben, s alternatív rátákat szükséges alkalmazniuk. Az átállás hatásairól a piaci intézményeknek részletes tájékoztatást kell adniuk honlapjaikon ügyfeleiknek – olvasható az MNB friss vezetői körlevelében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevelet adott ki az itthon hitel-, pénzkölcsön, pénzügyi lízing vagy pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására jogosult pénzügyi intézményeknek – beleértve a határon átnyúló szolgáltatóknak is – a londoni bankközi referencia kamatláb (LIBOR) kivezetésével kapcsolatos teendőkről, jegybanki elvárásokról.

Mint az uniós felügyeleti hatóságok, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság idén júniusi közleménye alapján ismert, a ma használatos 35 LIBOR kamatláb döntő része 2021. december 31-én, néhány USD LIBOR futamidő pedig 2023. június 30-án megszűnik. Ehelyett Európa-szerte, így itthon is kockázatmentes alternatív (tranzakció alapú vagy hibrid, részben egyéb árazású) bankközi kamatokat vezetnek be.

A jegybank vezetői körlevelében emlékeztetett arra, hogy a pénzügyi intézményeknek még idén év vége előtt aktívan csökkenteniük kell a LIBOR felhasználásából adódó kitettségüket, s minél előbb, de legkésőbb december 31-ig fel kell hagyniuk valamennyi ilyen kamatláb használatával. Kivételt ez alól csak az olyan – kisebb számú – LIBOR-referenciaszerződések jelenthetnek, amelyek a LIBOR megszűnése előtt nem válthatók át ahhoz nem kötött kamatlábakra vagy megfelelő tartalékeljárás révén nem módosíthatók.

Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmények honlapjaikon figyelemfelhívó módon tájékoztassák az érintetteket – pl. külföldi devizanemben nyújtott hitellel, betéttel vagy egyéb konstrukcióval rendelkező ügyfeleket – a LIBOR kivezetéséről, annak indokáról, hatásairól, az intézmény ezzel kapcsolatos intézkedéseiről, s az esetlegesen szükséges ügyfélteendőkről. Fel kell hívniuk arra is a figyelmet, hogy az ügyfeleknek (ha igénylik) lehetőségük van a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény alapján az idegen pénznemben fennálló tartozásuk forintra átváltását kezdeményezni.

Az MNB – amely folyamatosan nyomon követi a pénzügyi szektornak a témával összefüggésben tett felkészülési lépéseit – üdvözli a Magyar Bankszövetség LIBOR megszűnése kapcsán tett proaktív fellépéseit. A jegybank egyúttal jelezte, hogy a piaci szereplők által a felkészülés során felmerülő konkrét kérdései kapcsán továbbra is kész iránymutatást adni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs