47 találat a(z) behozatal cimkére

Az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala ellen tiltakoznak a lengyel gazdák Cikk

A lengyel gazdák egy csoportja ismét lassítja a forgalmat a Hrebenne-Jahotyin lengyel-ukrán határátkelőn – közölte szerdán a lengyel sajtó.

Utasforgalomra vonatkozó vám- és egyéb szabályok a NAV-tól Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatót tett közzé honlapján az utasforgalomra vonatkozó 2024-es vám- és egyéb szabályokról. Az Európai Unión belül vagy nem uniós államból (harmadik ország) az Európai Unióba utazóknak a következő előírásokra kell odafigyelniük – írja a NAV.

Importbejelentés elmulasztása: a termék értékének 40 százalékáig terjedő bírság is kiszabható Cikk

2024. április 11-én jelent meg a Magyar Közlönyben az egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalával kapcsolatos intézkedésekről szóló rendelet. A szabályozás alapján a rendeletben tételesen meghatározott termékek Magyarország területére történő behozatalát előzetesen – légi vagy vízi úton történő szállítás esetén legkésőbb 6, egyéb esetekben legkésőbb 24 órával a behozatalt megelőzően – be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal részére. A kötelezettség nem csupán a harmadik országból importált, hanem az Európai Unió más tagállamából Magyarországra szállított termékeket is érinti – írja sajtóközleményében az EY.

Itt lehet bejelenteni a mezőgazdasági termékek behozatalát Cikk

Április 16-án hatályba lép az egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalára vonatkozó kormányrendelet. A jogszabály szerint a bejelentésköteles termékek nem magáncélú behozatalát tervező természetes személynek, egyéni vállalkozónak, jogi személynek vagy egyéb szervezetnek e szándékát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) előzetesen jeleznie kell. Az elektronikus adatszolgáltató űrlap, valamint a tematikus ügyfélszolgálati csatornák keddtől lesznek elérhetőek az ügyfelek számára, olvasható a Nébih honlapján.

Novemberben 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet Cikk

2023. novemberben a kivitel volumene 3,6, a behozatalé 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva – közölte honlapján a KSH. Az aktívum 1,6 milliárd euró volt, az egyenleg 3,0 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Októberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,8, az importé 6,1 százalékkal csökkent.

Hatodával csökkent tavaly a használtautó-import Cikk

2023-ban 105 662 import használt személyautó kapott hazai rendszámot a DataHouse adatai szerint. Ez a szám 16,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi értéktől. A behozott használt autók száma egész évben a havi 9 ezres átlagos szint körül mozgott, ami jelentősen elmarad az előző évek havi 10-11 ezres behozatali átlagától. Az elmúlt hónapban pedig mindössze 7145 volt a forgalomba helyezések száma, ami még a szigorú covid-lezárások idején tapasztalt 7600-as havi minimumot sem érte el.

Augusztusban 665 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, júliushoz képest az export kiigazított volumene 0,6, az importé 1,6 százalékkal csökkent Cikk

2023. augusztusban a kivitel volumene 0,5 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 665 millió euró volt, az egyenleg 2,3 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Júliushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,6, az importé 1,6%-kal csökkent – közölte honlapján a KSH.

Adó és vám cigaretta, alkohol, üzemanyag magánszemély általi, harmadik országbóli behozatalanál, rendelésénél Cikk

A korábbi cikkben érintettük a magánszemélyek más EU tagállamból történő beszerzéseinek lehetőségeit. Beszerezni, vásárolni, rendelni azonban nem csak az EU-ból lehet, hanem azon kívülről is, ezek az úgynevezett harmadik országból történő beszerzések. Az uniós beszerzéseknél láttuk, hogy óriási jelentősége van annak, hogy a magánszemély személyesen vásárol más EU tagállamban és ő maga hozza be a termékeket belföldre, vagy itthonról rendeli meg a kívánt árut. A helyzet az, hogy ez a harmadik országból történő beszerzések esetén sincs másként.

Külföldről behozott gépjármű EPR-kötelezettsége Kérdés

8,7 milliárd euróval romlott a termék-külkereskedelmi hiány az év első tíz hónapjában 2021 azonos időszakához képest Cikk

2022. októberben a kivitel volumene 11, a behozatalé 7,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 923 millió euró volt, az egyenleg 502 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest, közölte honlapján a KSH. Szeptemberhez viszonyítva az export és az import szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene azonos mértékben, 2,3 százalékkal csökkent.

8,2 milliárd euróval romlott az első kilenc hónapban a külkereskedelmi hiány Cikk

2022. szeptemberben a kivitel volumene 14, a behozatalé 10 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 745 millió euró volt, az egyenleg 663 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest, közölte honlapján a KSH. Augusztushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,8 százalékkal nőtt, míg az importé 0,6 százalékkal csökkent.

Az Adózóna válaszol: ki lehet importőr? Cikk

Ki lehet importőr? Különbözik-e a vámszabályok logikája az áfaszabályok előírásaitól, és ha igen, miben? Tüske Zsuzsanna vámszakértőnket hallhatják.

KSH: 1,3 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi hiány augusztusban Cikk

2022. augusztusban az export euróban számított értéke 37, az importé 41 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 582 millió euróval romlott. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 6,1, az importoldalon 5,5 százalékkal nőtt – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Megjelent a NAV tájékoztatója az ukrán háború elől menekülők számára biztosított áruk behozatali vám- és hozzáadottértékadó-mentességéről Cikk

Az ukrajnai háború elől menekülő és az Ukrajnában élő rászoruló személyek számára ingyenesen szétosztandó vagy rendelkezésre bocsátandó áruk behozatali vám- és hozzáadottértékadó-mentességéről szóló tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken honlapján.

Orosz aranybehozatal ügyében vizsgálódik a svájci vámhatóság Cikk

Orosz aranybehozatal ügyében vizsgálódik a vámhivatal, tekintettel az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókra – jelentette be pénteken a svájci vámhatóság, miközben egyelőre megválaszolatlanok a kérdések a titokzatos behozatal körül.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink