hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bántalmazás, szexuális zaklatás, erőszak – csoportos per indult az Egyesült Államokban az Uber alternatív taxiszolgálat ellen

  • MTI

Több mint ötszáz nő csatlakozott az Uber alternatív személyszállítási szolgáltató ellen az Egyesült Államokban benyújtott polgári peres, csoportos bírósági keresethez, amelyben a felperesek szexuális zaklatással és erőszakos viselkedéssel vádolják az Uber sofőrjeit.

Az 550 nő által csoportosan benyújtott keresetben az Uber alternatív taxiszolgálatot korábban használó ügyfelek zaklatásról, bántalmazásról, szexuális erőszakról, sőt emberrablásról számolnak be. A felperesek hangot adtak abbéli meggyőződésüknek is, hogy a személyszállítási cég évekig tétlen volt az ügyben, annak ellenére, hogy már 2014 óta folyamatosan felhívták a figyelmet az Uber-sofőrök által okozott, visszatérő jellegű problémára.

A cég nemrég tette közzé saját nyomozásának eredményét, melyből kiderült, hogy csupán két év alatt, 2019-ben és 2020-ban több mint 3800 szexuális zaklatásról tettek bejelentést az utasok.

Az Uber a dpa német hírügynökség megkeresésére elmondta, hogy nem nyilatkozhatnak függőben lévő bírósági ügyről, de annyit elárultak, hogy a csoportos polgári peres eljárás február óta van folyamatban.

A céget már 2018-ban is perelték hasonló ügyben, ekkor azonban bíróságon kívül eljárásban sikerült megállapodniuk a pert indító két nővel.

Jóllehet az alternatív személyszállítási szolgáltató – szavai szerint – „nagyon komolyan veszi a felmerülő problémát”, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjon, sokan – köztük a csoportos kereset felpereseit képviselő Adam Slater ügyvéd is – sérelmezték, hogy a cég nem tett megfelelő lépéseket az utasok biztonságának növelése érdekében például fedélzeti kamerák elhelyezésével, a sofőrök kiválasztásának szigorúbb ellenőrzésével vagy olyan riasztórendszer bevezetésével, amellyel az utas jelezni tudja, ha a sofőr letér a kijelölt útvonalról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakmunkás tanuló alkalmazása

Széles Imre

tb-szakértő

Nők 40 gyes

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szolgálati idő

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs