hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sérelemdíj, bánatpénz, kötbér

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

Milyen késedelem, mulasztás, illetve szerződésszegés idézhet elő sérelemdíjat, bánatpénzt, kötbért? Ismertetjük a jogi személyek közötti egyes károkozások kártalanítási lehetőségeit.

Sérelemdíj: Korábban már egy cikk keretében átnéztük a kártérítés és a kártalanítás témakört. Most tovább folytatjuk a „kár” eseteit.

Minden személyt megilletnek a személyiségi jogok, és ezt a személyiségi jogot a többi személy köteles tiszteletben tartani. Ilyen jogok a teljességi igénye nélkül az emberi méltósághoz, az egészséges, a személyes szabadsághoz, a jó hírnévhez… stb. való jogok. Azonban előfordulhat az, hogy ezen személyiségi jogokat valaki megsérti, amiből következően a sértett félnek kára keletkezik (sérelme), és ezen kár (sérelem) ellentételezésre, kártalanítására a sérelemdíj szolgál.

Tudni kell, hogy a személyiségi jogok megsértésért kétféle kár állhat be. Történhet egy vagyoni kár, mely például az, hogy egy jogi személy elesik számos megrendeléstől és így pénzösszegben mérhető kára keletkezik. A korábban említett cikkre visszahivatkozva azt lehet kijelenteni, hogy ez teljes mértékben kimeríti a kártérítés fogalmát, mivel az jogellenesen történt, és a jogellenes magatartással elkövetett károkozás esetén kártérítéssel kell „fizetni”.

A sértett jogi személynek azonban nem csak vagyoni, hanem nem vagyoni kára is keletkezhet, amelynél a sértett, sérelmet szenvedett fél sérelemdíjra jogosult. A sérelemdíj nem automatikusan jár, hanem azt bíróság állapítja meg egy összegben, feltéve, hogy a károkozó nem menti ki magát. Ugyanis, ahogy a károkozásnál van lehetőség kimentésre, úgy a sérelemnél is, ha a károkozó bizonyítja, hogy az ő általa elkövetett magatartás nem okozott sérelmet a másik félnél. Ennek a lényege az, hogy ha a kimentés során a bíróság arra a megállapításra jut, hogy a sérelem csekély mértékű, akkor sérelemdíj megállapítására nincs lehetőség. Tehát csekély mértékű sérelemdíjat a bíróság nem állapít meg.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a bánatpénz és a kötbér jellemzőit, szabályait!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3