hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kártérítés vagy kártalanítás: különbségek a Ptk. és az áfatörvény alapján

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A gazdasági/üzleti életben gyakran előforduló jelenség az, hogy – például – a vevő és az eladó, a megbízó és a megbízott, a bérbeadó és a bérlő közötti jogviszonyban a felek nem úgy teljesítenek, ahogy a közöttük fennálló megállapodás alapján kellene. Ebből a nem rendeltetésszerű teljesítésből adódóan valamelyik félnek kára keletkezik, amit a polgári törvénykönyv is ismer és szabályoz a kártérítés és a kártalanítás jogintézményével.

Ha valamely személyben vagy az adott személynek a vagyonában hátrány keletkezik annak eredményeképpen, hogy a másik fél nem az elvárható magatartást tanúsította az adott helyzetben, azt kárnak nevezzük. A kár jellemzően három részből áll: magának a kárnak a tényleges értéke, a kár megszüntetéséhez szükséges járulékos költségek és a kár következtében elmaradt haszon értéke.

A kártérítés és a kártalanítás fogalmának elhatárolása további magyarázatra szorul. A polgári törvénykönyv 2:53. § kimondja, hogy a kártérítés alapvető jellemzője, hogy a kárt okozó fél jogellenesen jár el, és ezért köteles a kárt elszenvedő félnek a kárral kapcsolatos költségeit megtéríteni, azaz kártérítést fizetni.

Kártérítés jellemzően (nem minden esetben) szerződésszegéshez kapcsolódik. A polgári törvénykönyv alapján megállapítható, hogy több feltételnek kell egyszerre teljesülnie, hogy a kártérítés követelhető legyen: a szerződésszegésnek meg kell valósulnia, továbbá a szerződésszegésből fakadóan a másik félnek kára kell, hogy keletkezzen, amelyeknek ok-okozati összefüggésben kell állniuk egymással, végül pedig ne legyen olyan körülmény a kárt okozónál, amely alapján a károkozást kimentheti.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a két jogintézmény elhatárolására és áfabeli kezelésére vonatkozó előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31