hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Öröklés: fontos döntés a Kúriától, felülbírálta korábbi határozatát

  • adozona.hu

A Kúria öttagú tanácsának abban a kérdésben kellett állást foglalnia, hogy alaki okból érvényes vagy érvénytelen-e az az öröklési szerződés, melyen az egyik tanú aláírása nem olvasható, de a tanú személyét a másik tanú megnevezte, aki az aláírást a magáénak ismerte el.

Az elsőfokú bíróság a fentiekre figyelemmel az öröklési szerződést érvényesnek tekintette, a másodfokú bíróság azonban – figyelemmel a Kúria 3/2012. számú polgári jogegységi határozatára, mely szerint a tanú személyének magából a végrendeletből (öröklési szerződésből) megállapíthatónak kell lennie és a tanú személyére vonatkozóan egyéb bizonyításnak nincs helye – nem.

Tekintettel arra, hogy hasonló döntést hozott a Kúria az EBH 2015.P.10. szám alatt közzétett elvi határozatában – melytől az öttagú tanács el kívánt térni –, először a jelen eljárás felfüggesztésére került sor, majd a Kúria jogegységi tanácsa a 3/2012. jogegységi határozatot hatályon kívül helyezte, és a 2/2016. számú polgári jogegységi határozatában kimondta, hogy ha a tanú személye a végrendeletből (öröklési szerződésből) nem állapítható meg, a bíróság erre vonatkozóan bizonyítást folytathat le. Egyben az EBH 2015.P.10. határozat elvi bírósági határozatként való fenntartását megszüntette.

Ezt követően – miután az eljárás felfüggesztésének oka megszűnt – a Kúria öttagú tanácsa megállapította, hogy a perbeli öröklési szerződés alaki okból nem érvénytelen, ugyanakkor végzésével a másodfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította, a szerződés anyagi jogi szempontból történő érvénytelenségére vonatkozó kereseti kérelem elbírálása iránt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs