hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online hitelkérelmezés a NAV elektronikus keresetkimutatásával

  • adozona.hu

Megkönnyíti a személyes ügyintézés nélküli hitelkérelmezést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online keresetkimutatása – hívja fel a figyelmet honlapján az adóhatóság.

A keresetkimutatáshoz csupán ügyfélkapu-regisztrációra – vagy e-személyi igazolványra, esetleg telefonos azonosítóra – van szükség. A szolgáltatás a NAV eBEV Portálján ITT érhető el. A belépést követően az elektronikus keresetkimutatás a Szolgáltatások/Keresetkimutatás lekérdezés menüből indítható.

A keresetkimutatásban egy év, a lekérdezést megelőző második hónap utolsó napjáig terjedő 12 hónap adatai szerepelnek, vagyis egy 2021. július hónapban indított lekérdezés 2020. június 1. – 2021. május 31. napja közötti időszakra vonatkozik.

Mivel a keresetkimutatás a munkáltatók, kifizetők által havonta a NAV-hoz lejelentett adatok alapján készül, a szolgáltatást csak azok tudják igénybe venni, akikről a munkáltatójuk az adott időszakban nyújtott be a NAV-hoz adó- és járulékbevallást.

A NAV a keresetkimutatást elektronikusan, a központi hitelinformációs rendszert kezelő pénzügyi vállalkozáson keresztül továbbítja a kérelmező magánszemély által kijelölt hitelnyújtónak. Az elektronikus keresetkimutatás csak a rendszerhez csatlakozó hitelnyújtóknak továbbítható – ezek aktuálisan kiválaszthatók a program listájából.

A szolgáltatás igénybevételének lehetőségéről érdemes a hitelnyújtónál érdeklődni.

Jelenleg választható, a szolgáltatáshoz csatlakozott hitelnyújtók:

COFIDIS Magyarországi Fióktelep
Erste Bank Hungary Zrt.
Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zrt.
K&H Bank Zrt.
MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.
Magyar Cetelem Bank Zrt.
MKB Bank Nyrt.
MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt.
OBERBANK AG Magyarországi Fióktelep
OTP Bank Nyrt.
Raiffeisen Bank Zrt.
Sberbank Magyarország Zrt.
Sopron Bank Burgenland Zrt.
Unicredit Bank Hungary Zrt.

Az elektronikus keresetkimutatás jogszabályi hátterét az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 131. paragrafusának (24) bekezdése és az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. kormányrendelet 24/A paragrafusa adja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemélyek közötti kamatmentes kölcsön adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Átmeneti bányászjáradékos munkaideje

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs