hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önálló tevékenységet folytat? A minimálbér így hat a kedvezményekre

  • Lepsényi Mária adószakértő

A minimálbér összege 149 ezer forintról 161 ezer forintra emelkedett január elsejétől, és ezt az összeget kell alkalmazni az önálló tevékenységet folytatók esetében is egyes kedvezmények érvényesítésénél. A kedvezmények tekintetében két adózói kör érintett, az egyik az őstermelők, a másik az szja-törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók.

A minimálbér az az összeg, amelyet a személyi jövedelemadóról szóló többszörösen módosított 1995. évi CXVII. törvény – a továbbiakban szja-törvény – egyes rendelkezéseinél is figyelembe kell venni. A 367/2019. (XII. 30.) Korm. rendelet tartalmazza a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum 2020. január 1-jétől érvényes összegét.

Bevételcsökkentő kedvezmények

Bevételcsökkentő kedvezményt érvényesíthet a tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelő és a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályait alkalmazó egyéni vállalkozó a megváltozott munkaképességű és duális képzésben részt vevő alkalmazott után.

Esetükben közös szabály, hogy a tevékenységéből származó bevételt csökkenthető:

♦ a legalább 50 százalékban megváltozott munkaképességű alkalmazott foglalkoztatása esetén személyenként havonta az alkalmazottnak fizetett bérrel, de legfeljebb a hónap első napján érvényes havi minimálbérrel;
♦ a szakképzési munkaszerződés alapján duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatás esetén minden megkezdett hónap után havonta a minimálbér 24 százalékával [szja-törvény 21. § (1) bekezdés és a 49/B. § (5) bekezdés].

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Mikrovállalkozások kedvezménye

Egyéni vállalkozók esetében további bevételt csökkentő kedvezménynek minősül a mikrovállalkozásokat megillető kedvezmény is az szja-törvény 49/B. § (6) bekezdés g) pontja alapján.

Az idevágó rendelkezés szerint az adóév első napján, illetőleg a tevékenysége megkezdésének napján 5 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató egyéni vállalkozónál – az szja-törvény 49/B § (19) bekezdés rendelkezését is figyelembe véve – az adóévben foglalkoztatottak átlagos állományi létszámának az előző adóévben foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát meghaladó érték (tevékenységét megkezdő vállalkozó esetében az adóévi átlagos állományi létszám) és az adóév első napján (a tevékenységét megkezdő egyéni vállalkozó esetében a tevékenység megkezdésének napján) érvényes havi minimálbér évesített összegének szorzataként meghatározott összeggel (foglalkoztatási kedvezmény) csökkenthető a bevétel, feltéve, hogy az adózónak az adóév végén nincs az állami adó- és vámhatóságnál vagy az önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása. Az e rendelkezés szerint érvényesített csökkentés az állami támogatásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában az adóévben igénybe vett csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül.

A kedvezmény szempontjából az szja-törvény 49/B § (19) bekezdése szerint:

az adóévi átlagos állományi létszámot a munkavállalók által az adóévben munkaviszonyban töltött naptári napok összegével, majd ezen összegnek az adóév napjainak (a tevékenységet megkezdő, illetőleg megszüntető egyéni vállalkozó esetében az adóévben fennálló tevékenység naptári napjainak) számával történő elosztásával két tizedesre kerekítve kell meghatározni.

A számításnál figyelmen kívül kell hagyni:

♦ azt a munkavállalót, aki az egyéni vállalkozónál történő alkalmazását megelőzően az egyéni vállalkozóval a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény szerint kapcsolt vállalkozásnak minősülő más személynél munkaviszonyban, munkaviszony jellegű jogviszonyban, továbbá személyesen közreműködő tagsági jogviszonyban végzett munkát;
♦ a szülési szabadság, a gyermekgondozási ellátás miatti szabadság, a betegség miatti 30 napon túli keresőképtelenség, a büntetés-végrehajtás naptári napjainak számát.

A havi minimálbér évesített összege:

♦ a havi minimálbér tizenkétszerese,
♦ a tevékenységét megkezdő, illetőleg megszüntető egyéni vállalkozó esetében a minimálbér éves összege szerinti összeg 365-öd része és az adóévben fennálló tevékenység naptári napjainak szorzata.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja az önálló tevékenységét folytatók milyen bevételt növelő tételekkel számolhatnak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj számítása ekhósnál

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs