hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mélyrepülésben a forint, az MNB-re vár a piac

  • MTI/Adózóna

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, az elemzők nem számítanak változásra. Eközben az euró árfolyama már a 325 forintos szintet ostromolja.

Háromnegyed 11 magasságában 324,30 forinton jegyezte egy eurót, de 324,60 forint fölött is járt a nap folyamán, tegnaphoz képest további egy forinttal gyengült a nemzeti valuta árfolyama.

A szakértői várakozások szerint sem az irányadó kamatok, sem a nem-konvencionális eszköztár nem módosul, mint ahogy az előző üléseken sem változtatott a kondíciókon a testület.

A jegybank monetáris tanácsa legutóbbi kamatdöntő ülésén, május 22-én ellenszavazat nélkül támogatta, hogy az alapkamat, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamata és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamata 0,90 százalékon maradjon. A testület megerősítette, hogy az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges. Hozzátették, hogy a jelenlegi eszköztár hatékonyan járul hozzá a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradásához és a pénzügyi stabilitás javulásához.

A jegybank az inflációs cél fenntartható elérését továbbra is 2019 közepére várja. A jegybanki alapkamat 2016. május 25-e óta áll 0,90 százalékon.

Ha megnyugtató üzenetet küld a piacnak az MNB, úgy visszasüllyedhet az euróárfolyam a 318-320 forintos sávba, csalódás esetén azonban a 325-330-as árfolyam sem kizárt – jósolja az Equilor brókercég.

Kérdés: mennyire aggasztja az MNB-t a gyenge forint?

Londoni pénzügyi elemzők szerint a piaci szereplők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után elsősorban azt fogják figyelni, hogy a testület közleményének retorikája reagál-e a forint legutóbbi árfolyammozgásaira.

Paul Fage, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza hétfői helyzetértékelésében közölte: a ház szerint nem sok kétség fűződik ahhoz, hogy a monetáris tanács nem módosítja egyik irányadó kamatát sem a keddi ülésen.

Fage szerint a nagyobb kérdés az, hogy a testület fenntartja-e az enyhítési alapállásra utaló eddigi retorikáját is.

A TD Securities vezető londoni közgazdásza úgy vélekedett: most már egyértelműen jelezni kellene a piaci szereplőknek egyes enyhítési intézkedések visszafordításának szándékát, és a monetáris tanács keddi közleményének az eddiginél kevésbé enyhe hangvételt kellene megütnie.

"De ez csupán az, amit szerintünk tenniük kellene, valójában azt gyanítjuk, hogy nagyjából mindent ugyanúgy hagynak" – fogalmazott az elemző.

Fage mindazonáltal hangsúlyozta: az MNB enyhe monetáris alapállása egyre inkább kirívónak tűnik a globális feltörekvő térség más gazdaságaiban zajló folyamatok tükrében. Az MNB közvetlen környezetében a cseh és a román jegybank már szigorít, a tágabb feltörekvő térségben pedig a török, az indonéz és az indiai központi bankok is kamatemeléseket hajtottak végre – fejtegette a közgazdász. Hozzátette: nehéz megítélni, hogy a monetáris tanácsot mennyire aggasztja a forintárfolyam, amely az év eleje óta 4 százalékkal, a múlt havi kamatdöntő ülés óta 1,6 százalékkal gyengült az euróhoz képest.

A TD Securities vezető elemzője hangsúlyozza, hogy az elmúlt években az MNB-t inkább a forint túlzott erősödése és ennek negatív versenyképessége hatása szokta aggasztani, és ilyen esetekben gyakran szóbeli intervencióval vagy tényleges enyhítéssel reagált.

Fage szerint azonban ezúttal nem könnyű megmondani, hogy a monetáris tanács milyen mértékű forintgyengülést hajlandó eltűrni, mielőtt szükségesnek ítélné a reagálást.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana hétfői helyzetértékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy a piaci szereplők körében több a kétség a monetáris politika jövőbeni irányával kapcsolatban: a Bubor-árazásból az látszik, hogy a piac máris a bankközi kamatok idei, illetve a jegybanki alapkamat jövő évi emelésére számít.

A Morgan Stanley vezető londoni elemzője is e piaci kétely forrásai között említette a cseh és a román jegybank már folyamatban lévő szigorítási ciklusát, hangsúlyozva, hogy jóllehet a lengyel jegybank egyelőre nem emelt, de alapkamata magasabb, mint a magyar jegybanké.

A ház londoni főközgazdásza kiemelte emellett, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg többletének jelentős csökkenése az eddigieknél sérülékenyebbé teszi a magyar gazdaságot a külső nyomásokkal szemben.

A Morgan Stanley vezető elemzője az okok között hangsúlyozta: a cég befektetési ügyfeleinek megítélése szerint az MNB gyakorlatilag elfogadta, hogy a piaci nyomás ellenében nem tudja laposabbá tenni a hozamgörbe ívét, és ebből eredően a piacnak adott azon útmutatás is "hamarosan tárgyalási alappá válhat", amely a Bubor ráta mélységi rekordjának megőrzését célozza 2018-2019-ben, miközben a jegybankok világszerte szigorítanak.

A Morgan Stanley feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza mindemellett kiemelte, hogy a fogyasztói szintű infláció is az MNB jelenlegi előrejelzésénél magasabb pályán van, és a következő hónapokban – jóllehet csak időlegesen – "könnyen átlépheti" a jegybank 3 százalékos központi célszintjét.

Az MNB elvileg ugyan 4 százalékos éves inflációt is tolerálhatna – ez a tűrési sáv felső széle –, ám a piaci szereplők úgy gondolják, hogy a 3 százalékos küszöb átlépése komoly fordulóponton jelentene az MNB számára – fejtegeti legfrissebb elemzésében a Morgan Stanley londoni közgazdásza.

Hozzátette ugyanakkor: a ház saját megítélése szerint a jelenleginél jóval meredekebb, 7-10 százalékos forintgyengülés kellene ahhoz, hogy az MNB szükségesnek találja az agresszívabb monetáris szigorítást az inflációs cél tarthatósága végett, de a Morgan Stanley alapeseti előrejelzése nem valószínűsít ilyen mértékű forintgyengülést, így a ház továbbra is azzal számol, hogy az MNB a globális monetáris ciklus mögött marad.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. megszűnése

Szipszer Tamás

adószakértő

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close