hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Még több kamatmentes hitel kis- és középvállalkozásoknak

  • adozona.hu

Október utolsó napjával változott számos népszerű GINOP pályázat keretösszege. A nagy érdeklődés miatt jelentősen nőtt a kkv-k által igényelhető hitelek keretösszege, miközben egyéb, kevesebbeket megmozgató pályázatnál csökkent az elérhető támogatási összeg – hívja fel a figyelmet a Via Credit pályázati tanácsadó.

Az átcsoportosítások mögött a kihasználatlan pályázati kiírások állnak. Csökkent az élelmiszeripari középvállalkozások támogató keret, 39 milliárd helyett 31 milliárdra lehet pályázni. A beszállítói programokat támogató kiírás és a GINOP-1.2.3 kkv-kat támogató beruházási kombinált kiírás kerete 3,6, illetve 4 milliárd forinttal apadt.

Úgy látszik több jelentkező már nem várható, és emiatt 5 milliárd forinttal csökkent a vállalatirányítási rendszerek bevezetését támogató pályázati összeg (GINOP-3.2.2). Erre a kiírásra eddig 1400-an jelentkeztek. a Via Credit korábban végzett kutatásai szerint jelentős növekedés már nem várható a jelentkezők számában, így a forrásátcsoportosítás folyamatos lesz ennél a kiírásnál. Az 1400 jelentkezőből eddig csak 500 pályázatát hagyták jóvá. A keretelvonás nem érinti a bírálat alatt lévő kérelmeket.

Az érdeklődés hiánya miatt 5,5 milliárddal csökkent a vállalati képző központok kialakítása című pályázat keretösszege, ahol eddig összesen hárman jelentkeztek. Az így keletkezett forrást több népszerű képzési pályázat között osztották szét.

Ahová a pénz került

Örülhetnek a 0 százalékos kamatozású hitelt igénylő kkv-k, mert a hitelprogram a nagy érdeklődés miatt tovább növekedett. A keretösszeg 60 milliárd forintról, közel 80 milliárd forintra nőtt, amivel várhatóan újabb ezer KKV-val nő a nyertesek száma.

Pozitívan érinti a forrásoptimalizálás a GINOP-1.2.1-es, kkv-k termelési kapacitásainak bővítése kiírást, ahol 9 milliárd forinttal 129 milliárdra nőtt a keretösszeg, ezzel már várhatóan minden 2017 év elején jelentkező és a kiírás feltételeinek megfelelő pályázó pénzhez jut.

A GINOP 1-en belül 7,9 milliárdot kapott még az IPAR 4.0 mintaalkalmazások kiírás és a kiemelt növekedéssel rendelkező kkv-kat támogató kiírás.

Az innovációs pályázatok (GINOP 2-es prioritás) közül a GINOP-2.2.1 Versenyképességi és kiválósági együttműködések kiírás keretösszege nőtt 6 milliárd forinttal, amire november 12-éig lehet jelentkezni mindazoknak, akik rendelkeznek a felhíváshoz kapcsolódóan kiállított kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai támogató véleményével. A forrást az átcsoportosítás útján a már bezárt adaptív innováció (GINOP-2.1.8) kiírás adta.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezetője hozzátette: az irányító hatóság folyamatosan analizálja, hol várható túligénylés, és melyek azok a kiírások, ahol már nem várható számottevő jelentkező. A szakértő szerint összességében a változások a józan ész mentén, a hatékony forrásfelhasználás irányába mutatnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs