hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiemelkedő röghöz kötöttség – ragaszkodunk az ingatlanhoz

  • MTI/Adózóna

A magyaroknak európai szinten is kiemelkedő arányban van ingatlantulajdonuk, különösen az időseknek, amit a társadalomtudósok a bérlakások tömeges állami, majd magántulajdonba kerülésével, valamint a társadalmi röghöz kötöttséggel magyaráznak. Az újlakásépítés a kívánt ráta alatt van, ezért egyre fontosabb a meglévő állomány karbantartása – hívja fel a figyelmet az OTP Lakástakarék.

Míg Európában az átlagos ingatlantulajdonlás 60 százalék körül van, Magyarországon ez az arány az Eurostat számai szerint megközelíti a 90 százalékot, sőt a 65 év felettiek esetében még ennél is magasabb. Európai szinten csak a szlovák idősek előzik meg a magyarokat – ismerteti a lakástakarék közleményében.

Az 1900-as évek elején főleg a vagyonosabb középosztály tagjai körében volt népszerű befektetési forma a bérlakás-építés, ami megoldást jelentett a gyorsan növekvő városok munkásai számára is. A bérlakások azonban a később bevezetett lakbérkontroll miatt már nem voltak olyan jövedelmezőek, a második világháború idejére a lakásállomány kétharmada magántulajdonba került. A szocializmus alatt sokan az állami lakásépítések révén jutottak saját tulajdonhoz, a tanácsi, később az önkormányzati lakások pedig a rendszerváltás utáni privatizációval kerültek tömegesen, olcsó áron magántulajdonba – magyarázza a jelenség eredetét a közleményben Hegedűs József szociológus, a Városkutatás Kft. igazgatója.

Dúll Andrea környezetpszichológus szerint a magyar társadalom erősen röghöz kötött. A szakember szerint, a volt szocialista régió társadalmainál erős identitásképző elem a saját otthon, ezekben a társadalmakban az ingatlantulajdon szinte a lét feltétele. Az emberek a felnőttséggel, az önálló élettel azonosítják az ingatlantulajdon megszerzését.

Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese szerint a magyarok saját lakás iránti „történelmi” elkötelezettségét a lakáscélú megtakarítások nagy aránya is alátámasztja. Az ingatlannal kapcsolatos vásárlási, felújítási, vagy korszerűsítési célok a legnépszerűbb megtakarítások között szerepelnek, a megkérdezettek 30 százaléka erre gyűjt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Tevékenységi kör bővítése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close