hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szövetkezetet alapíthatnak a kisgyermekkel otthon lévők

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A családok védelme, a kisgyermeküket gondozó és nevelő szülőknek történő segítségnyújtás érdekében az Országgyűlés napirendjére vette az egyes törvényeknek a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete létrehozásával összefüggő módosításáról szóló T/16297. számú törvényjavaslatot. Összefoglaltuk a javaslat elfogadása esetén már az idén július 1-jétől alkalmazható új foglalkoztatási formára vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

A törvényjavaslat a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény III. Fejezetét a „6. Kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete” alcímmel, ezen belül 35–52. §-okkal egészíti ki.

A kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete olyan speciális szövetkezet, amely a gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban nem nagyszülőként részesülők vagyoni, szociális, kulturális helyzetének előmozdítására lehetőséget biztosít arra, hogy a tagok rugalmas keretek között, kedvező feltételekkel bekapcsolódhassanak, visszatérhessenek a foglalkoztatásba, illetve közösséghez tartozhassanak. További cél, hogy a szövetkezet hozzásegítse tagjait a kisgyermekek gondozásához, neveléséhez kapcsolódó tudás- és ismeretanyag megszerzéséhez, valamint a tagok közötti tapasztalatcsereéhez.

A kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének csak természetes személy tagjai lehetnek, mégpedig legalább 90 százalékban olyanok, akik nem nagyszülőként gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesülnek és vállalják a szövetkezet tevékenységében való személyes közreműködést.

A kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének alapításkor, illetve belépéskor a tagsági jogviszony létrehozatalának feltétele az alapszabályban meghatározott mértékű pénzbeli, illetve nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás teljesítése. A szövetkezet közgyűlésén a vagyoni hozzájárulás mértékére tekintet nélkül minden tagnak egy szavazata lesz, egyebekben a döntéshozatalra a Ptk. vonatkozó szabályai irányadók.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből egyebek közt megtudhatja, hogy lehet szövetkezeti taggá válni, továbbá mit kell tartalmazzon a személyesen közreműködő tag és a szövetkezet közötti megállapodás!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kényszertörlés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kedvezményezett átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs