adozona.hu
Jól nézze meg a sonkák és a tojások jelölését!
//adozona.hu/altalanos/Jol_nezze_meg_a_sonkak_es_a_tojasok_jeloles_EPGUUL
Jól nézze meg a sonkák és a tojások jelölését!
Érdemes átnézni a tojások és a sonkák jelölését a húsvéti nagybevásárláskor, hogy az ünnepen jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalokra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója az M1 aktuális csatornán.
Pleva György elmondta, hogy a tojásokon szereplő kód első három karakterére érdemes figyelni: az első számjel a tartási technológiára utal (0 – biotartás, 1 – szabad tartás, 2 – mélyalmos, 3 – ketreces technológia), amit a származási ország betűjele követ. A szakember tapasztalatai szerint, aki minőségibb terméket szeretne vásárolni, általában az 1-es és 2-es jelölésűt választja.
A sonkák közötti tájékozódást a címkén található megnevezés segíti. A magyar népszokás szerint húsvétkor általában nyers sonka kerül az asztalra, de gyakori a főtt vagy sült sonka is. A hőkezelt sonkáknál érdemes figyelni, hogy a jelölésen a füstölt vagy a füstölt ízű kifejezés szerepel-e, utóbbinál ugyanis – a kívülről érkező hőkezelési eljárás helyett – belefecskendezik a füstaromát a páclével együtt a húskészítménybe – magyarázta Pleva György.
Hozzászólások (0)