hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Heti PénzPiac 7. hét – A kamatoknak emelkednie kell

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Magyarország

A héten előzetes GDP adatokat kaptunk a 2022-es évből: a IV. negyedévi gazdasági teljesítményünk 0,4 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől, így ezzel kiegészítve a már ismert számokat az éves növekedés 4,6 százalék volt (mivel a negyedéves adat még nem végleges, így az éves sem az, de jelentős módosításra már nem számíthatunk).

A folyó fizetési mérleg adatai azonban bizakodásra adnak okot: a 2022. decemberi érték ugyan még mindig 700 millió EUR hiányt mutatott, de ez már „csak” fele akkora, mint az őszi hónapok deficitjei voltak. A javulás egyik fő oka az északi félteke kedvező téli időjárása miatt lecsökkent világpiaci energiaárszint volt (az európai földgáz árjegyzése már csak hatoda a nyár végi szintnek – tehát jóval olcsóbban importálunk, mint néhány hónappal ezelőtt), másrészt a magyar lakosság is jelentősen visszafogta az energiafogyasztását (tehát mennyiségben is kevesebbet kellett beszereznünk külföldről).

A forint a héten jól teljesített: az euróval szembeni árfolyam 377 alatt is megfordult, míg az amerikai dollárért már csak 351-et kellett fizetni a hét közepén (aztán korrigált mindkét jegyzés, lásd a lenti grafikonon). A hazai deviza erejét egyelőre azzal magyarázhatjuk, hogy a világszinten is extramagas effektív kamatszint „teszi a dolgát”: leköti a pénzpiac fölös likviditását, és jelentős mennyiségű „forró" pénzt vonz ide a világ minden tájáról (ez viszont igen sokba kerül Magyarországnak).

A kamatszinttel kapcsolatos piaci várakozások azt mutatják, hogy 2023. július környékére 15 százalékra, 2023. decemberre 11 százalékra csökkenhet a jelenleg még 18 százalékos effektív kamatszint. Mindenesetre az állampapírpiacon nem érződött ez az optimizmus, a hozamok az éven túli szegmensben minden lejáraton nőttek (lásd a lenti táblázat).

 

 

Az előző heti pénzpiaci elemzéshez kattinton ide: Heti PénzPiac 6. hét – A kétarcú gazdaságok

Eurózóna – Európai Unió

Az Eurózóna legfrissebb, 2022. IV. negyedévi GDP adata szerint sikerült 0,1 százalék mértékű növekedést produkálni az előző negyedévhez képest, ezzel a 2022. évi gazdasági növekedés mértéke 1,9 százalék lett. 2023-ra ennél kisebb, de még így is pozitív konjunktúraadatot várnak az elemzők.

A munkaerőpiac a legszebb arcát mutatta 2022-ben (az év egészét vizsgálva): 1,5 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság az eurót használó országokban, a munkanélküliségi ráták szinte mindenhol rég nem látott kedvező szintekre csökkentek (néhol már munkaerőhiány alakult ki, bár az elmúlt hónapokban ebben fordulat látszott kibontakozni).

Az európai jegybankárok továbbra is a monetáris szigorítást helyezik előtérbe, mert az infláció egyelőre nem csökken olyan ütemben, ami bizakodásra – és „lazaságra” – adhatna okot. A legutóbbi kamatdöntést követően már előrevetítették a márciusban esedékes kamatemelés 0,5 százalékos mértékét (3,5 százalékra), de az azutáni lépés(ek) már nem ennyire egyértelmű(ek). Mindenesetre az aktuális piaci konszenzus az euro alapkamat tetőzéssel kapcsolatban 3,5–3,75 százalék körüli.

A kamatszintekkel kapcsolatban mintha egymással is versenyeznének a nagy jegybankok: az ECB és a FED tisztségviselői lépten nyomon azt hangsúlyozzák, hogy most még a kamatok magasra emelése és ott tartása a legfontosabb. A likviditás szűkítéséről azonban már kevesebb szó esik, pedig ez az egyik feltétele a tartósan csökkenő inflációnak (ebben a témában egyértelműen az amerikai jegybank van lépéselőnyben: a tengerentúlon már ősz óta csökkentik a pénzmennyiséget, Európában azonban még mindig folyik a „pénznyomtatás").

Az euró/amerikai dollár árfolyam ezt az – egyelőre döntetlenre álló – „játszmát” tükrözte: a kurzus az elmúlt másfél hétben egy nagyon szűk, 1,068–1,075-ös sávban mozgott, de a feljebb említett folyamatok miatt inkább a dollár közeljövőbeli erősödése felé billenhet a mérleg nyelve.

 

 

USA

Az amerikai munkaerőpiac erejét és feszességét mutatja minden újabb és újabb, napvilágra kerülő statisztikai részadat. Ehhez kaptunk még a héten adalékul 2023. januári kiskereskedelmi forgalmi indexeket, melyek jelentős növekedésről árulkodnak. Ha az „amerikai fogyasztó fogyaszt", akkor a piac hiába várja, hogy ütemesebben csökkenjen az infláció (ami még 2023. januárban is 6,4 százalék volt). A FED-nek szigorúnak kell maradnia, hogy minél rövidebb idő alatt legyőzhesse a fogyasztói áremelkedést (ezt kommunikálják a döntéshozók minden fórumon), és egyre inkább úgy látszik, hogy a piac lassan el is hiszi ezt neki.

Ennek megfelelően az USD alapkamatcsúcsra vonatkozó várakozások feljebb kúsztak az elmúlt másfél hétben, jelenleg 5,5–5,75 százalék a piac által előre jelzett szint (valamikor a következő 6 hónapon belül elérheti azt, és 2024. I. negyedévéig maradhat, azután indulhat csak a csökkentés). Az állampapírhozamok ennek megfelelően emelkedtek, főként a rövidebb lejáratok közelítik a kamatvárakozások szintjét.

Az alábbi grafikonon az infláció elmúlt 30 évi alakulása látható Magyarországon, Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban. A világ két meghatározó gazdaságában láthatóan már hónapokkal ezelőtt tetőzött – és remélhetően tartósan fordult – az árnövekedés, míg nálunk talán most indulhat meg végre a várva várt csökkenő trend.

 

 

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a 2023. február 16-án irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásba való visszalépés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink