hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Heti PénzPiac 6. hét – A kétarcú gazdaságok

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Magyarország

A heti fontosabb gazdasági adataink a 2022. decemberi külkereskedelmi egyenleg, az államháztartás 2023. januári számai, valamint a szintén az év első hónapjának inflációs adatai voltak. A kivitel-behozatal passzívuma ugyan jelentősen csökkent a korábbi hónapokhoz képest (mindössze mínusz 155 millió eurót tett ki), de az éves érték így is mínusz 8,3 milliárd euró volt, ami az elmúlt két évtized legnagyobb hiányát jelenti – igaz, ebben legnagyobbrészt a drasztikusan megdrágult energiaimport játszotta a főszerepet.

A büdzsé 143,6 milliárd forint negatívumot termelt, ami 2018 óta nem látott kedvezőtlen érték. A fogyasztói árindex 25,7 százalékot mutatott, ennél magasabb szintet utoljára 1996. februárban láthattunk (közel 27 éve!). A drágulás ezzel azonban jó eséllyel elérhette lokális csúcspontját: az utóbbi időben több olyan elemzés látott napvilágot, amely azt valószínűsíti, hogy – a piaci folyamatok eredményeképpen – 2023. év végére már ismét egyszámjegyű lesz az inflációs mutató Magyarországon.

Az állampapírpiac már korábban megelőlegezte ezt az optimizmust, és a héten is kedvező folyamatokat láttunk: csökkentek a hozamok (az aktuális értékekből néhányat tartalmaz a lenti táblázat).

A forint is jól tartotta magát: az euróval szembeni árfolyam a hét elején ugyan felpattant 385-ről 395-ig, de aztán ismét a 385-ös szintet vette célba. Az amerikai dollár viszont némi erőt mutatott, az okokat lejjebb részletezzük.

 

 

Az előző heti pénzpiaci elemzéshez kattintson ide: Heti PénzPiac 5. hét – Kamatdöntések, leminősítés ellenére izmos forint

Eurózóna – Európai Unió

Az európai gazdaságok felől szinte csak jókat hallunk az utóbbi időben: a legfrissebb adatok szerint az infláció csökkenő trendet mutat szinte minden tagországban (az előrejelzések szerint hamarosan Magyarországon is), az ipari termelési adatok a vártnál kedvezőbben alakulnak, talán csak a lakossági fogyasztási adatok hagynak némi kívánnivalót maguk után. A munkaerőpiaci számok is kedvezően alakulnak, főként a legnagyobb gazdaságban, Németországban (lásd a lenti grafikonon).

Mindezeknek megfelelően az EKB meglehetősen bátran nyúl a kamatfegyverhez, mert azt látja, hogy az inflációs „démon”-t a szigorodó monetáris politikával tudja legyőzni, és közben a gazdaság is ellenálló marad.

Az euró és az amerikai dollár küzdelmében hosszú hónapok után utóbbi kerekedett felül: a múlt heti 1,1-es árfolyamszintről lepattanva 1,07-ig erősödött a tengerentúli deviza.

 

 

USA

Mi okozhatta a dollár hirtelen jött erejét? A legfrissebb munkaerőpiaci adatok ismét a túlfeszítettség, ha úgy tetszik, a túlhevültség jeleit mutatták: 2022 decemberében kiugróan sok új munkahely keletkezett, a munkanélküliségi ráta 54 éves (!) mélypontra süllyedt. Ezt nem nézheti tétlenül a FED, ezért a szigorítási ciklust jobban el kell nyújtaniuk, mint ahogy azt a múlt heti kamatdöntéskor előre jelezték. Még akkor is magasabbra emeli a kamatokat a jegybank, ha közben azt látja, hogy a gazdaság egészére inkább a stagnálás közeli állapot a jellemző.

A legfrissebb piaci várakozás most már ismét a márciustól egész évben 5 százalék és afölötti kamatszint, monetáris lazítás csak 2024-ben várható először (az euróval kapcsolatban is hasonló pályát vetítenek előre az elemzők, csak alacsonyabb értékekkel).

Az alábbi grafikonon a magyarországi, a német és az amerikai munkanélküliségi rátákat ábrázoltuk, éves átlagos értékkel 2000-től 2022-ig (a német mutatószám harmonizált).

 

 

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a 2023. február 9-én irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31