hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha kell, tovább emeli a kamatokat, nem áll meg a célig a Fed

  • lapszemle

Megtartotta szokásos éves értékelését Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke a Jackson Hole-i konferencián. A jegybankelnök szigorú, de kiegyensúlyozott üzenetet küldött. Elmondta, hogy az amerikai gazdaság túl erős, az inflációs cél eléréshez mindenképp csekélyebb, potenciális szint alatti növekedésre van szükség, és ha ehhez további kamatemelések kellenek, akkor a Fed meg fogja azt lépni. A másik fontos üzenet, hogy a jegybankelnök elmondta: a munkaerőpiaci folyamatok egyre szorosabb összefüggést mutatnak az inflációval, így amennyiben a feszes munkaerőpiac nem válik lazábbá, a Fed közbeavatkozhat. A következő döntések során a jegybank óvatosan jár majd el, de ha szükség lesz rá, tovább fogja emelni a kamatokat. A 2%-os cél nem változik, és azt minden körülmények között eléri a jegybank – mondta, írja a portfolio.hu.

Jól alakul az infláció, de még mindig bőven van tennivaló

Jerome Powell azzal kezdte beszédét, hogy elmondta: idén kissé többet fog beszélni, mint egy éve ilyenkor, de az üzenet hasonló lesz. Ez már önmagában sem jelentett sok jót, egy évvel ezelőtti beszéde ugyanis valóban tömörre, de velősre sikerült, a szigorú üzenettel akkor meg is rázta a piacokat.

Ezután elmondta, hogy a Fed mindent megtesz, hogy visszaállítsa az árstabilitást, és elérje a 2%-os inflációs célt – ez afféle kötelező kör a jegybanki kommunikátorok részéről. Powell szerint ehhez arra lenne szükség, hogy a gazdaság a trend alatt növekedjen – ehelyett most a trend felett növekszik, a fogyasztás még mindig kifejezetten erős. A piaci szereplők várták, hogy a jegybankelnök reflektáljon az erős gazdaságra, és meg is tette azt. Az amerikai gazdaság valóban erős: a fogyasztás nő, a GDP az első félévben felülmúlta a várakozásokat, az eddig adatok szerint pedig a harmadik negyedév még erősebb lehet.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31