hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Folytatódik a drágulás az MNB friss inflációs jelentése szerint

  • adozona.hu

2021 második negyedévében a világ gazdaságai élénk növekedést mutattak, ugyanakkor számos ország gazdasági teljesítménye még mindig elmarad a válság előtti szintjétől. Összességében az infláció világszerte tovább emelkedett az elmúlt hónapokban. Ahol korábban történt meg az újranyitás, ott a fogyasztói árak növekedése is gyorsabban jelentkezett – szögezi le az MNB szeptemberi inflációs jelentése.

A 2021 második negyedéves GDP adatok alapján az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye 12,2, Kínáé pedig 7,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi értéket, ezzel pedig az amerikai GDP 0,8 százalékkal, míg a kínai 8,2 százalékkal a 2019 végi szint felett alakult – olvasható az MNB közleményében. Az Európai Unió teljesítménye ugyanakkor elmarad a válság előtti szinttől. A régiós országok közül Lengyelország és Románia már enyhén meghaladta a válság előtti teljesítményét, azonban Csehország még elmarad attól.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma ugyanakkor a gazdasági helyreállást övező kockázatok újbóli emelkedését okozza. Az elmúlt negyedévben általánosan nőtt az infláció, amelynek hátterében elsősorban a gazdaságok újranyitása áll. A gazdaságok kínálati oldala lassabban állt helyre, ami a világszerte megfigyelhető erőteljes kereslet élénküléssel párosulva a nyersanyagárak és a szállítási költségek számottevő emelkedését okozta. Ahol korábban történt meg az újranyitás, ott a fogyasztói árak is gyorsabban nőttek. A tartós emelkedés következtében számos országban a jegybanki cél felett alakul a fogyasztóiár-index. Az Egyesült Államokban a nyári hónapokban 5 százalék fölé nőtt, míg az eurozóna esetében egy évtizedes csúcsra, 3 százalékra ugrott az inflációs mutató. Régiónkban is hasonló tendenciák játszódnak le, a fogyasztóiárindex Románia (5,25 százalék), Lengyelország (5,5 százalék) és Csehország (4,1 százalék) esetében is meghaladja a jegybanki toleranciasáv felső szélét.

Az elmúlt időszakban több jegybank is megkezdte a monetáris kondíciók szigorítását, azonban a globálisan meghatározó jegybankok fenntartották a laza monetáris kondíciókat és folytatták eszközvásárlási programjaikat. A Federal Reserve (Fed) változatlanul hagyta az irányadó ráta célsávját, amely így továbbra is 0–0,25 százalékos szinten maradt. Az állampapír- és jelzálogfedezett-értékpapír vásárlások az eddigi ütem szerint folytatódtak, ugyanakkor egyes döntéshozói nyilatkozatok alapján egyre közelebb kerül a válságkezelő programok módosításának lehetősége. A Fed döntéshozói szerint az átmeneti tényezők kifutásával az inflációs nyomás mérséklődhet, azonban néhányan kiemelték, hogy a kínálati lánc vártnál tartósabb töredezettsége a magas árdinamika fennmaradása felé mutat.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa változatlanul hagyta az irányadó rátákat, ugyanakkor bejelentette, hogy az előző két negyedévhez képest alacsonyabb ütemben folytatja a vészhelyzeti eszközvásárlási program (PEPP) keretében történő vásárlásokat. Az EKB július elején nyilvánosságra hozta a stratégiai keretrendszer felülvizsgálatának eredményeit, amelyben szimmetrikus 2 százalékos inflációs célt határozott meg. Emellett klímaügyi akciótervet fogadott el, amelynek részeként az EKB a jövőben áttekinti, hogyan építhetők be a klímavédelmi szempontok a monetáris politikai keretrendszerébe.

Az elmúlt időszakban több fejlett országbeli jegybank megkezdte eszközvásárlási programjának kivezetését. A régióban a cseh jegybank korábbi iránymutatásával összhangban júniusban és augusztusban 25–25 bázisponttal, 0,75 százalékra emelte az alapkamatot. A lengyel és a román jegybank nem változtatott az alapkamaton. A pénz- és tőkepiaci hangulat az elmúlt negyedév első felében a koronavírus delta variánsának terjedése és az ahhoz kapcsolódóan bevezetett szigorítások miatt kissé romlott, ugyanakkor a negyedév második felében a beérkező makrogazdasági adatok és a változatlanul támogató amerikai monetáris politika következtében javult.

Az előző negyedév első felében a kockázatkerülés fokozódásával párhuzamosan a fejlett piaci hozamok mérséklődtek. Az időszak második felében ugyanakkor a javuló pénzpiaci hangulat, valamint a növekvő inflációs kockázatok miatt a korábban csökkenő európai hozamszintek némileg korrigáltak. A vizsgált időszakban a fejlett piacokon összességében a hosszú állampapírhozamok csökkentek, miközben a nyersanyagárak tovább nőttek. Az olaj ára az időszak első felében történt jelentős mérséklődést követően ismét emelkedni kezdett. A változékony pénzpiaci hangulatban a kockázati mutatók enyhén emelkedtek, és a piacok volatilitása júniushoz képest enyhén mérséklődött.

Hazánkban az első, júniusi csúcson túl vagyunk, azonban ősszel újabb inflációs kiugrással nézünk szembe. A gazdaság újraindításával párhuzamosan a fogyasztóiár-index a második negyedévben 5 százalék fölött alakult, majd a nyári hónapokban enyhén mérséklődött. A globális nyersanyagár-emelkedés hatása az iparcikkek egyre szélesebb körében okozza az infláció gyorsulását. A piaci szolgáltatások jelentős havi áremelkedése a nyáron megállt, ami arra utal, hogy az újranyitáshoz kapcsolódó átárazások döntő része már megvalósulhatott.

Az infláció az őszi hónapokban várhatóan tovább emelkedik, és az év hátralevő részében 5 százalék felett alakul. Összességében a beérkezett adatok és a szeptemberi Inflációs jelentés aktuális feltevései alapján 2021-ben a fogyasztói árak 4,6-4,7 százalékos emelkedése várható. Az inflációs alapfolyamatok esetében a megnövekedett nyersanyag- és szállítási költségek az iparcikkek áraiba történő folytatódó fokozatos áthárítása lesz meghatározó. A maginfláció az év hátralévő részében 4 százalék közelébe emelkedik. A jegybanki szigorító ciklus hatása 2022-ben már egyértelműen érezhetővé válik. Az Inflációs jelentés előrejelzése szerint az infláció 2022 év elejétől csökkenni kezd és a második negyedévben kerül ismét a jegybanki toleranciasávba. A fogyasztóiár-index várhatóan 2022 második felében a 3 százalékos jegybanki cél körül stabilizálódik. Az infláció 2022-ben 3,4-3,8, míg 2023-ban 2,8-3,2 százalékon alakul.

A magyar gazdaság sikeresen újraindult. A gazdaság gyors helyreállítási képességét jelzi a várakozásokat meghaladó második negyedéves teljesítmény is, amellyel a GDP várhatóan 6,5-7,0 százalékkal bővül az idei évben – írja a közlemény. A második negyedévben a várakozásoknál nagyobb mértékben, 17,9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához viszonyítva. A GDP a második negyedévben elérte a válság előtti szintjét. Hazánk Európa leggyorsabb helyreállást mutató gazdaságai közé tartozik. A havi adatok alapján a gazdaság élénk növekedése a harmadik negyedévben is folytatódott. A növekedéshez az ágazatok széles köre hozzájárult, ugyanakkor a helyreállás ütemében eltérések mutatkoztak. A gazdaság a járvány harmadik hullámában is ellenállónak bizonyult, miközben az áprilisban elindított, az európai átlagnál korábbi újranyitás is érdemi lendületet adott a gazdasági növekedésnek. Az év végéhez közeledve a koronavírus-járvány negyedik hulláma növeli a gazdasági kilátásokat övező kockázatokat.

A kedvező munkaerőpiaci környezetben a háztartások fogyasztásának bővülése várhatóan folytatódik. Amennyiben nem romlik jelentősen a járványhelyzet, a lakosság részéről támasztott belső kereslet továbbra is élénk marad. A háztartások fogyasztásának bővülését – a második negyedévhez hasonlóan – a harmadik negyedévben is jelentős mértékben támogathatja a szolgáltatások igénybevétele, előretekintve ugyanakkor a járványhelyzet alakulása számottevő kockázatot jelent. A fogyasztás folytatódó kilábalását támogatja a magas megtakarítási ráta csökkenése, a háztartásoknál elmúlt években felhalmozott pénzügyi vagyon, illetve a reáljövedelmek élénk bővülése.

Az általánosan élénkülő beruházások az idei évtől már ismét pozitívan járulnak hozzá a GDP növekedéséhez. 2021-ben a magánberuházások emelkednek, míg az állami beruházások volumene a 2020. évi szint körül alakulhat idén is. Bár a kormányzati fejlesztéseket a saját és az uniós források egyaránt támogatják, adminisztratív akadályok és az építőipari kapacitásproblémák következtében a volumen visszafogottabban alakul. A járvány miatt ideiglenesen leállított beruházási projektek újraindultak, így a vállalati beruházások emelkednek az előrejelzési horizonton. A kedvező jövedelmi folyamatok és a kormányzati otthonteremtési programok egyaránt támogatják a lakossági beruházások bővülését. Mindezek következtében a beruházási ráta tovább emelkedik és 29 százalék közelében stabilizálódik az előrejelzési horizont második felében.

A hazai export teljesítménye 2021-ben erőteljes visszapattanást mutat, és a korábbi években kiépült új exportkapacitások termelésbe állásával várhatóan a teljes előrejelzési horizonton dinamikusan növekszik. A globális félvezetőhiány a beszállítói láncokban keletkező szakadásokon keresztül a hazai árukivitelben is érezteti hatását. A hazai autóipar kilábalását a globális chiphiány hátráltatja, ugyanakkor az ipar teljesítményében egyre meghatározóbbá válik az akkumulátorgyártás dinamikus bővülése. Szolgáltatásexportunk alakulása továbbra is erősen függ a járványügyi adatoktól és a nemzetközi turizmus teljesítményétől. Az export és a belső keresleti tételek (háztartások fogyasztása, beruházások) bővülésével párhuzamosan a hazai behozatal is számottevően emelkedik. A nettó export a teljes előrejelzési horizonton pozitívan járul hozzá a gazdasági teljesítményhez. A második negyedévben a tavaly felhalmozott készletek leépítése megállt, ami közel 3 százalékponttal támogatta a gazdasági növekedést. A feldolgozóipari készletek jelentős mértékben emelkedtek az első félévben, ami összefüggésben áll a járműipart érintő alapanyaghiánnyal. Iparági szereplők szerint a globális félvezetőhiány 2021 második felében is fennmarad. Ennek következtében a helyzet csak 2022-ben normalizálódik, így jelentős készlet-leépítés a második félévben sem következik be.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kockázati biztosítás egyéni vállalkozó esetén

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs