hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fiktív tanulókra kért támogatást az iskola

  • adozona.hu

Egy Csongrád megyei alapítványi iskola vezetőjével és egyik volt helyettesével szemben javasolnak vádemelést a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói. A jelenleg más büntetőeljárás alatt is álló gyanúsítottak valótlan adatok alapján csaknem 330 millió forint normatív támogatást igényeltek.

Az alapítványi iskola az ország 18 megyéjében, összesen 34 tagintézményt működtetett. Gimnáziumi, illetve szakképző iskolai oktatás keretében látta el feladatát, amelyhez a források egy részét a költségvetés által nyújtott normatív támogatásból biztosították.

A gyanú szerint az iskola vezetői a Köznevelési Információs Rendszerbe 2550 bejelentett esti gimnáziumi tanuló után igényeltek támogatást. A nyomozás során kiderült, hogy a valóságban a nyilvántartott diákok közül ezerkétszázhetvenheten vagy soha nem jártak az intézménybe, vagy a bejelentésnél rövidebb ideig koptatták az iskolapadot. Sőt, fény derült arra is, hogy 264 esetben nem létező személyeket is bejelentettek tanulóként. A nyomozás adatai szerint csaknem 330 millió forint támogatást igényeltek jogosulatlanul.

A nyomozás kezdetén hirtelen megcsappant az iskola több mint 2000 fős létszáma, és már csak 800 diák maradt a nyilvántartásban. A naplók és a könyvelés egy részét időközben ellopták, a fiktív tanulókkal megspékelt naplókat pedig pótolni próbálták.

A pénzügyi nyomozók távtanúként, levélben megkeresték a rendszerben diákként nyilvántartott személyeket. Kiderült például, hogy olyan embereknek is felhasználták az adatait, akik csak érdeklődőként jártak az iskolában.

A gyanú szerint az alapítványi iskola vagyonával kapcsolatban már korábban is követtek el visszaéléseket. Jelenleg sikkasztás, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt a Szegedi Törvényszéken is folyik büntetőeljárás.

A NAV pénzügyi nyomozói az iskola vezetőjével és helyettesével szemben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények miatt javasolnak vádemelést a Csongrád Megyei Főügyészségnek. A keletkezett kár megtérülésére ingatlanok és járművek zárolását kezdeményezték csaknem 200 millió forint értékben.

Az iskola vezetője jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A költségvetési csalás büntetési tétele ebben az esetben akár tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kimerített táppénz utáni lehetőségek

Széles Imre

tb-szakértő

Levelező hallgató gyakornoki jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Nyugdíj várható összege

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink