hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felügyeleti díj: január 31-éig kell utalni a második részletet

  • adozona.hu

Mindazon vállalkozásoknak, akik Magyarország területén a Nébih hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek, 2022. január 31-éig kell befizetniük a felügyeleti díj második részletét, ha nem akarják megkockáztatni a mulasztási bírságot ‒ hívták fel a figyelmet a határidőre a BDO Magyarország szakértői.

A január 31-éig az e célra elkülönített számlára befizetendő második díjrészlet azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek, ezért felügyeleti díjat kötelesek fizetni. A felügyeleti díj fizetésére kötelezettek 2021. május 31-éig nyújthatták be felügyeletidíj-bevallásukat, amelynek végösszegét két egyenlő részletben, 2021. július 31-éig, valamint 2022. január 31-éig kell megfizetniük.

Ehhez kapcsolódóan fontos, hogy a tranzakció közleményében a befizetésre kötelezett adószáma/azonosító jele, valamint az első részlethez tartozó pénzügyi bizonylat számának feltüntetése is szükséges. A fizetési kötelezettség a nem magyarországi illetékességű, de Magyarország területén a kötelezettség alá tartozó tevékenységet végző, ún. FELIR azonosítóval rendelkező áfaalanyokat is érinti.

Mivel a hivatal a bevallás benyújtásának elmulasztása és az elmaradt díjfizetés esetén is jogosult mulasztási bírságot kiszabni, minden érintett cégnek érdeke áttekinteni a kötelezettség fennállását.

A díjköteles tevékenységek köre széles. A részletes listát az érintettek megtekinthetik a Nébih honlapján, de az lényegében a teljes élelmiszerláncot átfogja, ezért ide tartoznak a növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás, halászat és halgazdálkodás, élelmiszer- és italgyártás, vegyi anyag, gyógyszergyártás és jellemzően az élelmiszerkereskedelemhez kapcsolódó kis- és nagykereskedelmi tevékenységek. Szintén érintettek lehetnek a szálláshelyszolgáltatók és vendéglátók, amennyiben élelmiszerforgalmazással is foglalkoznak – írja a BDO Magyarország.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Nagy Norbert

adószakértő

Elhatárolt veszteség

Pölöskei Pálné

adószakértő

Behajthatatlan követelés 100 ezer forint alatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs