10 találat a(z) FELIR cimkére

Kerülje el a bírságot! A Nébih segít az őstermelői árusításkor nyilvánosan kihelyezendő, kötelező feliratokban Cikk

Számos ponton változtak tavaly az őstermelői tevékenység és a termékek értékesítésének szabályai. Megszűnt például az őstermelői igazolvány, helyette FELIR azonosítót és Nébih tevékenységazonosítót kell igényelni, majd ezeket megjeleníteni a szabályos árusításhoz. Az előírásoknak megfelelő vásárlói tájékoztatásban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új, online „plakátgeneráló” lehetőséggel segíti az őstermelőket. A funkció a többi élelmiszerlánc szereplő számára is elérhető, olvasható a Nébih honlapján.

Őstermelő Kérdés

Felügyeleti díj: január 31-éig kell utalni a második részletet Cikk

Mindazon vállalkozásoknak, akik Magyarország területén a Nébih hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek, 2022. január 31-éig kell befizetniük a felügyeleti díj második részletét, ha nem akarják megkockáztatni a mulasztási bírságot ‒ hívták fel a figyelmet a határidőre a BDO Magyarország szakértői.

Egyéni vállalkozó és őstermelő – számlázás Kérdés

FELIR azonosító és telephely Kérdés

Egyszerűbb lett az étteremnyitás, a bejelentés is elég Cikk

Lényegesen egyszerűbb lett a vállalkozás indítása az élelmiszerforgalmazás, vendéglátás és étkeztetés területén, amihez eddig külön engedély kellett, ahhoz most már a bejelentés is elég – hívta fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Őstermelői értékesítés 2021: ezek az új szabályok Cikk

Egyre több őstermelővel lehet találkozni a nyár folyamán a piacokon, így érdemes áttekinteni az értékesítésre vonatkozó előírásokat is.

Rendelet az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről Cikk

Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről szóló 578/2020. kormányrendelet a Magyar Közlöny 2020. évi 278. számában jelent meg.

Feles bérlet haszonbérleti díja, FELIR azonosító szükségessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem tájékoztatását. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény 66. §-ában szabályozott feles bérlet szerint kötött haszonbérleti szerződés után a haszonbérleti díj terményben jár a bérbeadónak. Ő viszont az elszámoláskor pénzben kéri a termény árát, hivatkozva a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:59. §-ára, mely szerint a szerződő felek a szerződésekre vonatkozó egyes rendelkezésektől egyező akarattal eltérhetnek. Jogszerű-e ez esetben a haszonbérleti díj pénzben történő kifizetése, illetve milyen adó-, illetve járulékfizetési kötelezettségei vannak a bérbeadónak és a bérbevevőnek? A haszonbérlet időtartama az 5 évet meghaladja, így az ügyletnek nincs szja-vonzata. A másik kérdés a FELIR azonosítóval kapcsolatos: valóban szükség van-e ebben az esetben a FELIR-számra, akkor is, ha a mezőgazdasági terményt az eladó nem saját gazdaságában előállított termékként és nem őstermelői kategóriában kívánja értékesíteni, hanem vásárolt termékként ingóértékesítésként? Válaszát előre is köszönöm!

EKÁER, ahogyan végre érthető lesz! Cikk

Megjelent a HVG kiadó új terméke, az EKÁER a gyakorlatban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új kata választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs