hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Erős a sokkellenálló-képesség, de a lakosság kiemelt kockázatot jelent

  • MTI/Adózóna

A bankrendszer sokkellenálló-képessége változatlanul erős, külső sérülékenysége tovább mérséklődött, a jelentős nemteljesítő lakossági és vállalati hitelállomány ugyanakkor változatlanul kiemelt kockázatot jelent, ezek rendezése, valamint a piaci alapú hitelezés helyreállítása szükséges a fenntartható gazdasági növekedés támogatásához – állapította meg a pénzügyi stabilitásról kiadott legfrissebb jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az elemzés szerint a vállalati hitelezést 2015-ben kettősség jellemezte, míg a kis- és középvállalati (kkv) szektor hitelezése – jelentős mértékben a növekedési hitelprogramnak köszönhetően – 3,6 százalékkal bővült 2014-hez képest, a teljes vállalati hitelezés 4,3 százalékkal csökkent. A csökkenés több egyedi tranzakció következménye, ezek kiigazításával a leépülés üteme 2,1 százalék lenne.

Az MNB 2016-ban és 2017-ben, korábbi előrejelzéséhez hasonlóan, a kkv-hitelezés 5 és 10 százalék közötti bővülését várja. A háztartások 2015 második felében is nettó hiteltörlesztők voltak, a hitelállomány – a forintosítás miatt is – mérséklődött 2015 végén, az új hitelek kibocsátása azonban tavaly 19 százalékkal nőtt. A háztartási hitelezés elsősorban a lakáscélú szegmensben bővült – éves összevetésben 36 százalékkal –, de az új lakásra felvett hitelek állománya stagnált. Az MNB 2016-ben a háztartási hitelkereslet enyhe bővülését várja a kormány otthonteremtési intézkedései nyomán.

Az elemzés szerint 2016-tól a kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az áfa csökkentése az új lakások felé terelheti a keresletet. A lakásárak dinamikus emelkedése és az új lakáshitelek volumenének növekedése az MNB szerint jelenleg nem tekinthető túlzott mértékűnek, de szoros figyelemmel kell követni az ingatlanpiacon zajló folyamatokat és a lakáscélú hitelezést.

A bankrendszerben jelenleg a nemteljesítő lakossági jelzáloghitel-adósok problémájának rendezése a legnagyobb kihívás. A Nemzeti Eszközkezelő (NET) 35 ezer nemteljesítő adós adósságát és lakhatását rendezi, de még mintegy 130 ezer nemteljesítő adósnak – az adósok közel negyedének – a helyzete rendezetlen marad. Az MNB szerint azonban jelentős átstrukturálási lehetőségek vannak – az adósok kétharmada rendelkezik jövedelemmel –, emellett az adósok korábbi alacsony együttműködési hajlandósága a kilakoltatási moratórium megszűnésével javulhat.

A bankrendszer nemteljesítő háztartási hiteleinek aránya tavaly a második félévben a portfóliótisztításnak köszönhetően kis mértékben csökkent, a 90 napos fizetési késedelemben lévő hiteleké azonban továbbra is kiemelten magas, 2015 végén közel 18 százalék volt. A nemteljesítő háztartási portfólión belül továbbra is a jelzáloghitelek jelentik a legnagyobb kockázatot: 2015 végén a szabad felhasználású jelzáloghiteleken belül a 90 napon túl lejártak aránya 31,2 százalékot tett ki, mintegy fél százalékponttal emelkedet 2014 végéhez képest. A piaci alapú lakáshitelek közt szintén magas, 15,3 százalék volt 2015 végén a 90 napos késedelmű hitelek aránya, de ez csaknem 2 százalékponttal alatta marad az egy évvel korábbinak. A nem teljesítő adósok 70 százaléka korlátozottan forgalomképes községekben és kisebb városokban él.

A vállalati nemteljesítő hitelek aránya a 2015 első félévi 23 százalékról 18,4 százalékra csökkent, az ezeken belül legnagyobb részt adó 90 napon túl késedelmeseké pedig 13,4-ről 9,8 százalékra. A 3,6 százalékpontos csökkenés jelentős részben annak eredménye, hogy az MKB Bank nemteljesítő kereskedelmi ingatlanhitel portfólióját eladta a Szanálási Vagyonkezelőnek. A nemteljesítő vállalati hitelek állománya 2015 végén 929 milliárd forint volt, ebből mintegy 494 milliárd forint 90 napon túli késedelemben. A bejelentett jegybanki lépések kiemelt szerepet játszanak a rossz eszközök piacának élénkülésében, az elemzés szerint segíti a banki mérlegek tisztítását.

A bankrendszer tőkehelyzete az elemzés szerint stresszpályán is szilárd, tőkemegfelelése 2015 végén 20 százalék volt, egyetlen banknak sincs szüksége tőkebevonásra. A bankrendszer likviditási tartalékai bőségesek, jelenleg bőven a szabályozói minimum felett vannak. A jegybanki eszköztár átalakításának likviditásmérséklő hatását a bankok állampapír-vásárlással közömbösítették.    

A bankrendszer eredménye 2015-ben már pozitív volt, ám a mintegy 30 milliárd forintos adózás előtti eredmény 28 nyereséges intézmény 291 milliárd forintos pozitív, és 17 veszteséges intézmény 261 milliárd forintos negatív eredményének összege. A jövedelmezőség javulásában az alacsonyabb értékvesztés és az elszámolás hatásának megszűnése játszott szerepet. A működési költségek eszközarányosan nem enyhültek, azonban több bank is intézkedéseket tett a költséghatékonyság növeléséért, aminek eredményeként a bankfiókok száma közel 15 százalékkal mérséklődött szektorszinten.

Az elemzés szerint az alacsony kamatkörnyezet ellenére 2016-ban és 2017-ben 6-8 százalék körüli sajáttőke-arányos megtérülés jellemezheti a szektort a fiskális terhek csökkenése, a hitelezési aktivitás bővülése és a költséghatékonyság javulása mentén. Középtávon pedig tovább javulhat a profitabilitás és elérheti a 10 százalékot a növekvő tőkekövetelmények mellett is, de ehhez a rossz portfóliók kitisztítása és a bankrendszeri konszolidáció folytatódása, és ezáltal a költséghatékonyság további javulása szükséges.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Nyugdíjjárulék-fizetési felső határ

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs