hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csaknem 700 millió eurós volt a januári külkereskedelmi többlet

  • adozona.hu

2018. januárban a kivitel volumene 11, a behozatalé 10 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának szintjét. Az aktívum 698 millió euró volt, amely 135 millió euróval több a 2017. januárinál, közölte a KSH:

2018. januárban:

A kivitel értéke 8,5 milliárd euró (2625 milliárd forint), a behozatalé 7,8 milliárd euró (2411 milliárd forint) volt.

2018. januárban az egy évvel korábbihoz képest:

Euróban kifejezve az export értéke 10, az importé 9,1 százalékkal nőtt.

A külkereskedelmi aktívum 135 millió euróval nőtt. (Az egyenleg 22 millió euróval több az első becslésben közölt értéknél.)

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 9,1, a behozatalé 9,9 százalékkal emelkedett.

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala exportban 0,5, importban 0,8 százalékkal csökkent. A cserearány 0,3 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz képest 0,1 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 13 százalékkal erősödött.

gépek és szállítóeszközök előző év januári áron számított kereskedelme a kivitelben 12, a behozatalban pedig 9,2 százalékkal nőtt. A közúti járművek exportja és importja több mint tizedével emelkedett az előző év azonos időszakához képest, amit az importban a személygépkocsik, az exportban pedig a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása eredményezett. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja kismértékben nőtt, míg importja több mint tizedével visszaesett. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek importja több mint tizedével, exportja több mint ötödével emelkedett. A behozatal főként a mobilkészülékek, a kivitel pedig a hang, képek vagy más adatok továbbítására szolgáló gépek forgalomváltozásával függ össze. A villamos gépek, készülékek és műszerek behozatala majdnem ötödével emelkedett, a növekedésben az elektronikus integrált áramkörök importja dominált.

feldolgozott termékek exportvolumene 9,1, az importé 16 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele csaknem tizedével, behozatala mintegy ötödével emelkedett. A műanyag-alapanyagok exportja kismértékben haladta meg a 2017. januárit, importja viszont közel tizedével nőtt. A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek forgalma mindkét irányban kismértékben emelkedett; a behozatalban az automata szabályozó vagy ellenőrző műszerek, a kivitelben az ellenőrző mérőműszerek és azok alkatrészeinek forgalomnövekedése miatt. A vas és acél importja több mint ötödével, exportja pedig több mint harmadával emelkedett, mindkét esetben a síkhengerelt vastermékek forgalomváltozása játszott közre. A színesfém kivitele hozzávetőleg ötödével, a behozatala viszont kismértékben növekedett, amit import- és exportoldalon egyaránt a megmunkálatlan alumínium, valamint az alumíniumlap, -lemez és -szalag forgalma befolyásolt. Az egyéb fémtermékek exportja és importja egyaránt több mint tizedével nőtt. Kivitelben az összetett szerkezeti elemek, illetve a vasból és acélból készült készáruk, míg a behozatalban is a vasból és acélból készült készáruk, valamint az abból készült csavaráruk, szegecsek forgalomváltozása dominált.

Az energiahordozók importvolumene 15 százalékkal visszaesett a 2017. januárihoz képest. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala megközelítőleg ötödével, a természetes és mesterséges gáz importja pedig kismértékben csökkent. A villamos energia behozatalában közel 20%-os csökkenés figyelhető meg.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 11, az importé 15 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja kismértékben, importja több mint tizedével emelkedett. A kivitel növekedésében a kukorica-vetőmag, a behozatal növekedésében pedig egyrészt a kukorica, másrészt a kenyér és egyéb pékáruk forgalma dominált. A hús és húskészítmények exportja az importnál nagyobb mértékben növekedett, az élelmezési célú baromfi kivitele miatt. Az ital és dohány exportja közel tizedével, az importja viszont szinte felével nőtt. A növekedést importban a szivar és a cigaretta, exportban pedig az ásványvíz forgalomváltozása eredményezte.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 10, a behozatalé 9,9 százalékkal haladta meg a 2017. januárit. A külkereskedelmi többlet 82 millió euróval nőtt, és 977 millió eurót tett ki. Az export 80, az import 75 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 15, a behozatalé 12 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 53 millió euróval javult, és 279 millió eurós passzívumot mutat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég osztalékfizetése ingatlanban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close