hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérügyben kapott pofont a Kúriától a NAV

  • adozona.hu

A Kúriánál keresett jogorvoslatot illetménycsökkentéssel kapcsolatos intézkedését hatályon kívül helyező bírósági döntésre a NAV. Sikertelenül.

A felperes korábban hivatásos állományú tagja volt a Vám- és Pénzügyőrségnek. 2011. január 1-jével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal létrejöttével részére személyi illetmény megállapítására került sor.

A felperes személyi illetményét a NAV elnöke 2013. január 1-től megvonta, és az illetményét negatív irányba eltérítette. Erre figyelemmel a felperes korábbi havi illetménye jelentős mértékben csökkent.

A Kúria hatályában fenntartotta az alperes intézkedését hatályon kívül helyező jogerős ítéletet, annak indokolását módosította - írja a Kúria közleménye.

A NAV törvény 2011. december 31-én hatályos 94. § (1) bekezdése szerint a NAV - a 2010. december 31-én a Vám- és Pénzügyőrség személyi állományába tartozó - tagjának a 92. § (2) bekezdése szerinti illetménye, bére nem lehet alacsonyabb, mint a szervezeti jogutódlás (összeolvadás) időpontját közvetlenül megelőző rendszeres illetménye, munkabére, kivéve, ha az alacsonyabb illetményt, illetve a munkabért a vezetői beosztásban történt változás indokolja. A 94. § (7) bekezdése értelmében amennyiben az (1) bekezdés szerint járó illetmény magasabb, mint e törvény alapján az érintettnek megállapítható illetmény összege, akkor a NAV elnöke személyi illetmény alkalmazására adhat engedélyt. A NAV törvény 2012. január 1-től hatályos 98/B. § (1) bekezdése garantálta, hogy akinek az illetménye a 94. § alapján került megállapításra, az e törvény 2012. január 1-jén hatályos rendelkezések alapján megállapított illetménye nem lehet kevesebb, mint a 2011. december 31-én hatályos szabályok alapján megállapított illetménye.

Arra helytállóan hivatkozott az alperes felülvizsgálati kérelmében, hogy a NAV törvény 26. § (2a) bekezdése 2013. január 1-jétől előírta a személyi illetmény évenkénti felülvizsgálatát, mindez azonban nem érinthette a felperes illetményének mértékét, mivel számára a személyi illetmény megállapítására nem a 26. § (1) bekezdésében rögzített kiváló munkateljesítményre figyelemmel került sor, hanem a NAV törvény 94. § (1) bekezdése alapján. 2013. január 1-jén pedig változatlanul hatályban volt a NAV törvény 98/B. § (1) bekezdése, amely átmeneti szabály garantálta a pénzügyőrök számára a szervezeti változást megelőző időpontban hatályos illetményt. Ennek megfelelően a személyi illetmény visszavonása során és a felperes újboli besorolásakor sem hagyhatta figyelmen kívül a munkáltató a törvény ezen kötelező rendelkezését.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink