hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az MNB így értékelte a májusi inflációt

  • adozona.hu

2021 májusában az éves összevetésben számított infláció 5,1 százalék volt, míg a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,4 százalékon alakult, olvasható a Magyar Nemzeti Bank havi aktuális inflációs elemzésében.

Az előző hónaphoz képest az infláció nem változott, míg a maginfláció 0,3 százalékponttal emelkedett. A maginfláció emelkedését döntően az iparcikkek árnövekedése okozta.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatóink – a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja – emelkedtek az előző hónaphoz képest.

2021 májusában a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása enyhén nőtt. Az üzemanyagok 2,2 százalékponttal járultak hozzá az inflációhoz.

Az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte. Az idei év első hónapjaiban a tavalyinál alacsonyabb, áprilisban és májusban ugyanakkor a 2020-asnál magasabb átárazás valósult meg. Az összehasonlítást statisztikai hatások (tavalyi árfelírási nehézségek) továbbra is torzítják. Jelenleg az infláció alakulását leginkább az üzemanyagok magas – több, mint 35 százalékos – árnövekedése határozza meg.

Az inflációs főcsoportok árváltozásait elemzése

Az iparcikkek éves inflációja emelkedett májusban. A termékkörön belül a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest lényegében nem változott, míg a nem tartós iparcikkek árindexe nőtt.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal nőttek. A korábbi évek átlagánál magasabb árdinamika főként az éttermi szolgáltatások árváltozásához kapcsolódott. Az élelmiszerek inflációja lényegében nem változott áprilishoz képest. A termékkörön belül a feldolgozatlan élelmiszerek árindexének mérséklődéséhez döntően a friss zöldségek, gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek esetében több termékhez kapcsolódott az infláció emelkedése.

A szabályozott termékek árai áprilishoz képest lényegében nem változtak.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat, hasonlóan a fogyasztóiár-indexhez, a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutató májusban a korábbi hónapokhoz képest emelkedett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Távolléti díj számítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Eurós előleg

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close