Az MNB így értékelte a májusi inflációt

  • adozona.hu

2021 májusában az éves összevetésben számított infláció 5,1 százalék volt, míg a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,4 százalékon alakult, olvasható a Magyar Nemzeti Bank havi aktuális inflációs elemzésében.

Az előző hónaphoz képest az infláció nem változott, míg a maginfláció 0,3 százalékponttal emelkedett. A maginfláció emelkedését döntően az iparcikkek árnövekedése okozta.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatóink – a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja – emelkedtek az előző hónaphoz képest.

2021 májusában a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása enyhén nőtt. Az üzemanyagok 2,2 százalékponttal járultak hozzá az inflációhoz.

Az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte. Az idei év első hónapjaiban a tavalyinál alacsonyabb, áprilisban és májusban ugyanakkor a 2020-asnál magasabb átárazás valósult meg. Az összehasonlítást statisztikai hatások (tavalyi árfelírási nehézségek) továbbra is torzítják. Jelenleg az infláció alakulását leginkább az üzemanyagok magas – több, mint 35 százalékos – árnövekedése határozza meg.

Az inflációs főcsoportok árváltozásait elemzése

Az iparcikkek éves inflációja emelkedett májusban. A termékkörön belül a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest lényegében nem változott, míg a nem tartós iparcikkek árindexe nőtt.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal nőttek. A korábbi évek átlagánál magasabb árdinamika főként az éttermi szolgáltatások árváltozásához kapcsolódott. Az élelmiszerek inflációja lényegében nem változott áprilishoz képest. A termékkörön belül a feldolgozatlan élelmiszerek árindexének mérséklődéséhez döntően a friss zöldségek, gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek esetében több termékhez kapcsolódott az infláció emelkedése.

A szabályozott termékek árai áprilishoz képest lényegében nem változtak.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat, hasonlóan a fogyasztóiár-indexhez, a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutató májusban a korábbi hónapokhoz képest emelkedett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeretes bér munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close