hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóhatósági eljárás megszüntetését ígérték – vesztegetés miatt állnak bíróság elé

  • MTI

Vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség három ember ellen, akik közül ketten a gyanú szerint milliókért cserébe, alaptalanul azt ígérték a harmadiknak, hogy befolyásolják az adóhatóságnál az adóügyét – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI-t.

Közleményükben azt írták: az ügyben több helyszínen összehangoltan léptek fel a gyanúsítottakkal szemben a Terrorelhárítási Központ, a budapesti és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitánysággal együtt.

A gyanú szerint 2021 októberében egy férfi azzal kereste meg korábbi vállalkozó ismerősét, tudomása van arról, hogy őt a hatóságok megfigyelik, lehallgatják és kapcsolatba akarják hozni egy adóhatósági eljárással. A férfi felajánlotta, bemutatja valakinek, aki 4 millió forintért elintézi, hogy ne kerüljön börtönbe és az eljárást is megszüntessék.

A férfi összehozta a vállalkozót egy közvetítővel, aki egy ügyvédként dolgozó volt rendőrre hivatkozott mint aki az ügyet „elintézi” az adóhatóságnál. A vállalkozó ezért a közvetítőnek 2 millió forintot fizetett. A közvetítő később még 3 millió forintot kért arra hivatkozva, hogy azt a NAV bevetési egységének és a felettük diszponáló hivatalos személynek kell odaadnia. A vállalkozó ígéretet tett az összeg kifizetésére, de ez nem történt meg.

Később a közvetítő közölte a vállalkozóval, hogy bizalmuk megrendült, ügyével nem tudnak tovább foglalkozni, és ígéretet tett a korábban átadott 2 millió forint visszaadására is, de ez sem történt meg. A két férfinak nem volt lehetősége az adóhatósági eljárás befolyásolására, hivatalos személyt nem ismertek – tartalmazza az ügyészségi közlemény.

Azt írták: a közvetítővel kapcsolatban adatok merültek fel más korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények elkövetésére is. A bíróság bűnügyi felügyelet alá helyezte a gyanúsítottat, aki így a lakóhelye szerinti megye közigazgatási területét csak külön engedéllyel hagyhatja el. A végzés ellen – letartóztatást kérve – az ügyészség fellebbezett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink