hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Devizahitel kontra forinthitel: kinek érdemes váltania? - új Végtörlesztés-kalkulátor

  • Adózóna

A devizahitelesek a svájci frankban felvett kölcsönöknél 180 forintos, az euróban felvetteknél 250 forintos, a japán jenben adott hiteleknél pedig 2 forintos árfolyamon igényelhetik a végtörlesztést ez év december 30-ig. Kinek érdemes forinthitelre váltania? Most az Adózóna új Végtörlesztés kalkulátorával kiszámolhatja, Önnek melyik kölcsön éri meg jobban!

Csak azok élhetnek a végtörlesztéssel, akik a törvényben meghatározott árfolyam alatt vettek fel hitelt, devizahitelük fedezetéül ingatlanalapú jelzálog szolgál, olyan szerződéssel kell rendelkeznek, melyet ez év június 30-áig nem mondott fel a pénzintézet.
Az ingatlanfedezetű devizahitel és a gyűjtőszámla-hitel végtörlesztéséért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék.

Hogyan célszerű számolni a kalkulátorral?

A devizanemek megjelölése egyértelmű. Ezt követően kell beírni a jelenlegi tőketartozást. Ennek összege a bankkivonaton általában megtalálható, vagy lekérdezhető az adott bank elektronikus szolgáltatásából. Az aktuális piaci árfolyam az adott deviza napi vagy az elkövetkezendő időszakban várható árfolyamát jelenti. A hátralévő törlesztési idő a kalkulátor használatának időpontja és a hitelszerződés végének időpontja közötti időt jelenti hónapokban. A devizahitel THM % és a forinthitel THM %, mint input adat, szabadon változtatható. Érdemes több variációt kipróbálni, mert a hitel időtartama alatt változhatnak ezek az értékek. A devizahitel THM-ek esetében általában 6,5 – 9 százalék közötti értékkel lehet számolni. A forinthitel estében a THM 9 -13 százalék közötti érték valószínűsíthető.

Végtörlesztés-kalkulátor
Számolja ki, az Adózóna új Végtörlesztés kalkulátorával, mennyi lesz a törlesztőrészlet, ha forinthitelre vált.

 
Az eredmények értékelése

A végtörlesztés összege azt az összeget mutatja, melyet a hitel egyösszegű törlesztése esetében tőketörlesztésre ki kell fizetnie az adósnak. A végtörlesztés esetében felmerülhet még kamat és kezelési költség is a hitel lezárásának időpontjáig. A végtörlesztés nyeresége azt az összeget mutatja, melyet az adós a napi (vagy a várható) árfolyam és a törvényben rögzített árfolyam különbsége alapján realizálhat, ha egy összegben visszafizeti a kölcsönt.

A végtörlesztés finanszírozható forint hitelből is. A kalkulátor összehasonlítja a forinthitel és a devizahitel havi törlesztő részleteit. A következő tényezőknek van szerepe a havi részletekben:
• a deviza és a forint THM adatok különbsége (a hitelek kamatainak és egyéb költségeinek különbsége),
• A végtörlesztés összegének, mely meghatározza a forint hitel összegét.

Ha a devizahitel végtörlesztése forint hitelből történik, akkor a forinthitel futamideje is változat. Ebben az esetben a hitel futamidejét meg kell változtatni, akkor kapnak információt az új havi törlesztő részletekre vonatkozóan.

Kockázatok

A végtörlesztésre vonatkozó lehetőség egyértelműen kedvező, de nem mentes a kockázatoktól. Elsősorban a forinthitel jövőbeni kamatszintje jelent kockázatot, mert nem látható, nem jósolható meg előre kamatszint. A másik kockázati elem az adott deviza árfolyamváltozása. Ha az adott deviza árfolyama kedvezően változna az adós szempontjából az elkövetkezendő időszakban, években , akkor még az sem biztos, hogy megéri a forint finanszírozás. Előfordulhat, hogy az alacsonyabb tőkeösszeg mellett is nő a törlesztő részlet, ha magasabbak lesznek a forint hitelkamatok. Megéri tehát több változatot is megnézni, mielőtt döntenek a végtörlesztésről.
Akinek nem kell hitel a végtörlesztéshez, annak nem érdemes sokat töprengenie.

A kalkulátort készítette:

Béres Molnár Gergely
Könyvvizsgáló, adószakértő

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Másodállású egyéni vállalkozás gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csed rokkantellátással rendelkezők számára

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gyed alatt munkahelyváltás

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close