hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A bank nem engedi a végtörlesztést. Van megoldás?

  • adozona.hu

A bank arra hivatkozik, hogy nem deviza alapú hitelt vettem fel, hanem devizahitelt. Mit tehetek? Olvasói kérdésre a Csurgay Ügyvédi Iroda válaszol

Az Unicredit Jelzálog banktól vettünk fel új lakás vásárláshoz CHF jelzálog deviza hitelt. Szerettünk volna végtörleszteni, és a bank közölte, hogy ez nem deviza alapú, hanem devizahitel. A Magyar Közlönyben leírtak alapján szerintük csak a deviza alapú hitelek végtörlesztésére vonatkozik ez a lehetőség. Megnéztem, valóban a törvényben váltakozva használják e két megnevezést és pont a végtörlesztők körénél éppen a deviza alapú hitel szerepel. Nos ezért nem végtörleszthetünk? A hitel felvételekor (2008-ban) sem és azóta sem láttunk egy db CHF-ot sem, ugyanúgy forintban indítjuk minden hónap utolsó napjaiban a törlesztést, és ki vagyunk téve az árfolyam és kamat változásoknak, mint mások. Nem volt választási lehetőségünk a hitel felvételekor, mert a lakóparkot építtető ugyanezen banktól vett fel hitelt és nekünk ezért ugyanennél a banknál kellett felvenni. Szeretném segítségét kérni, hogy valóban igaz-e ez így, és hogy kihez fordulhatunk segítségért, mert a bankhoz nem, a PSZÁF-nek a múlt héten írtam egy e-mailt, de nem reagáltak rá. Mindenhol 30 napos válaszadási határidő van, félek, hogy így kifutunk a december 30-i határidőből.

Ha a pénzügyi intézmény a kölcsönt devizában tartja nyilván vagy devizában nyújtotta, viszont Ön forintban törleszti, deviza alapú kölcsönről van szó, alkalmazandók a végtörlesztés szabályai, hiszen a deviza árfolyamához viszonyul a törlesztő részlet mértéke. A devizában nyilvántartott, devizában folyósított és ugyanazon devizában törlesztett hitel megnevezése a devizahitel. Devizahitel esetében nem is értelmezhető a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés, hiszen a folyósítás és törlesztés egyazon devizában történik.

Végtörlesztés-kalkulátor
Ön is élne a végtörlesztés lehetőségével? Számoljon velünk, kattintson ide az Adózóna végtörlesztés-kalkulátoráért!


Az Ön esetében – ahogy leveléből kitűnik – nem ez az eset áll fenn. A köznyelvben gyakran felváltva, keverve használják a két kifejezést, devizahitelen általában a deviza alapú hitelt értik. Álláspontunk szerint vagy a pénzügyi intézmény Ön által idézett érvelése nem helytálló, vagy egyéb félreértés van Önök között, így elsődlegesen célszerű tisztázni, hogy az Ön által felvett kölcsön devizahitel vagy deviza alapú hitel. Egyebekben a törvény rendelkezése egyértelmű e tekintetben, a deviza alapú hitelekre vonatkozik a végtörlesztés kapcsán megállapított kedvezményes lehetőség.

 


 

 


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink