hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Javaslatcsomag a héa-szabályok módosításáról, 2. rész. Számlázás

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Az Európai Bizottság 2022. év végén terjesztette elő a HÉA Irányelv módosítására irányuló javaslat-csomagját. A cikksorozat első cikkében a javaslat előterjesztésének okait vizsgáltuk meg, és elemeztük azokat a területeket, amelyeket a módosítás érinteni fog. Jelen cikkben a számlázáshoz kapcsolódó szabályokat ismertetjük.

A javaslat alapvető célja a hatékonyabb adatszolgáltatás bevezetése, amelynek formája az elektronikus számlázás lesz. A közösségen belüli ügyletek esetén kötelező lesz az elektronikus számlázáson alapuló, valós idejű digitális jelentéstétel. Az elektronikus számlázásra való áttérés évente akár 11 milliárd euróval is csökkentheti a héa-csalást, és az elkövetkező tíz évben évente több mint 4,1 milliárd euróval mérsékelheti az uniós kereskedők adminisztratív és megfelelési költségeit. A részletszabályokat az alábbiakban foglalhatjuk össze:

(1) Általános lesz az elektronikus számlázás

A javaslat eltörli azt a rendelkezést, amely szerint az elektronikus számlák kiállításához a számlabefogadó beleegyezése szükséges (232. cikk), ez azt fogja jelenteni, hogy a számlakibocsátók áttérhetnek elektronikus számlakiállításra a vevők beleegyezése nélkül is. Nyilván továbbra is célszerűnek tűnik az ezzel kapcsolatos előzetes egyeztetés, hiszen a szolgáltatást nyújtó / terméket értékesítő fél érdeke is az, hogy a vevője időben, és megfelelő formában megkapja (és még inkább: időben ki is fizesse) számláját.

Cikkünk első részét itt olvashatja el!

Ezen rendelkezés ugyanakkor minden bizonnyal meg fogja gyorsítani az elektronikus számlázás penetrációját, hiszen az adóalanyok számlázási rendszereiket az elektronikus számlázás teljes körű megvalósításához fogják tudni igazítani.

A javaslat egyértelműen azt célozza meg, hogy a számlák kiállításának alapértelmezett rendszere az elektronikus számlázás legyen, az új szabályok szerint a tagállamok kötelezővé is tehetik az elektronikus számlázást. Ugyanakkor az elektronikus számláknak meg kell felelniük az európai szabványnak. Ez a szabványt az (EU) 2017/1870 bizottsági végrehajtási határozat fogadta el. (A rendelet szerinti szintaxisok a következők:

„1. UN/CEFACT ágazatközi számlázási (Cross Industry Invoice) XML üzenet a 16B XML sémákban meghatározottak szerint (SCRDM – CII)

2. Az univerzális üzleti leírónyelven (Universal Business Language, UBL) készült számlák az ISO/IEC 19845:2015 által meghatározottak szerint.”

Az Adózóna áfával kapcsolatos további cikkeit itt olvashatja el!

Az irányelvben módosul továbbá az elektronikus számla fogalommeghatározása is, hogy azt összehangolják az elektronikus számlázás közbeszerzésben történő alkalmazásáról szóló 2014/55/EU irányelvben foglalt fogalommeghatározással, amely az üzleti és a közszféra közötti ügyleteket érintő elektronikus számlázást szabályozza. Következésképpen, ahol az irányelv elektronikus számlát említ, ott ezután a strukturált elektronikus számlát kell érteni.

(2) Számlakiállítási határidő szabályai

Az irányelv jelenleg hatályos szabályai szerint a közösségi adómentes termékértékesítésekről, illetve a főszabály alá tartozó szolgáltatások esetén, amelyeket közösség más tagállamában letelepedett adóalanynak nyújtanak (és a fordított adózás alá esnek) kiállítandó számlát legkésőbb „az adóztatandó tényállás bekövetkeztének hónapját követő hónap tizenötödik napján kell kibocsátani”. Ezen határidőt az irányelv (2028-tól) az adóztatandó tényállás megvalósulását követő két napra rövidíti.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük az adatszolgáltatásra vonatkozó szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bizalmi vagyonkezelő által nyitott tbsz-számla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katás kötbér

Szipszer Tamás

adószakértő

Átalányadóból katába átlépés évközben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3