hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számlakibocsátás elévült időszakra – áfaelszámolás

  • dr. Juhász Péter jogász, adószakértő, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Gyakran előfordul, hogy a szerződő felek között jogvita alakul ki, melynek során a megrendelő/megbízó vitatja a vállalkozó/megbízott szerződésszerű teljesítését. A vitatott gazdasági esemény teljesítői gyakran választják azt a megoldást, hogy nem állítanak ki számlát, mivel a számla szerinti ellenérték megtérülése bizonytalan, így nem vállalják a számla kiállításával járó fizetendő általános forgalmi adó finanszírozását addig, amíg a bíróság rendezi a felek közötti jogvitát (vagy a felek egyezséget kötnek).

A jogvita folyományaként kibontakozó polgári perben a bíróság megállapíthatja, hogy a vitatott teljesítés részben vagy egészben megtörtént. A peres eljárás azonban hosszú évekig elhúzódhat, így gyakorta előfordul, hogy az ítélet által megállapított teljesítés már olyan időszakra esik, mely tekintetében az adómegállapításhoz való jog elévült. Kérdésként merülhet fel, hogy ezekben az esetekben hogyan alakul a számlakibocsátási kötelezettség, illetve a fizetendő, valamint a levonható adó elszámolása.

Fizetendő adó

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 55. § (1) bekezdése szerint az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul (a továbbiakban: teljesítés). Fontos észrevenni, hogy az adófizetési kötelezettséget nem a felek közötti jogvitát eldöntő bírósági ítélet keletkezteti, tehát nincs annak jelentősége, hogy adott esetben a korábbi szerződés szerinti teljesítést egy bírósági döntés egy későbbi időpontban deklarálja, az adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, amikor a kérdéses gazdasági esemény tényállásszerűen megvalósult.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL törvény (Art.) 202. § (1) bekezdése szerint továbbá az adó megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított öt év elteltével évül el, amelyben az adóról bevallást, adatbejelentést, bejelentést kellett volna tenni, illetve bevallás, adatbejelentés, bejelentés hiányában az adót meg kellett volna fizetni (az elévülési időt néhány körülmény meghosszabbíthatja – az Art. 203. §-a szerint –, de ezek taglalásától, mivel nincsenek szoros összefüggésben a cikk tartalmával, eltekintünk).

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Nem számlázott árengedmény: hogy kezeljük az áfa rendszerében?", valamint "Több ingatlanja van a cégnek – áfaügyek, figyelési idő, készletnyilvántartás" című írását is, illetve rendelje meg a HVG Adó 2022 különszámát kiadói kedvezménnyel!

Az adó megállapításához való jog elévülése mind az adózó, mind az adóhatóság részére korlátozást jelent, tehát nem csak arra nincs lehetőség, hogy az adóhatóság adóellenőrzés keretében adókülönbözetet állapítson meg az adózó terhére, hanem az adózó sem nyújthat be – akár kötelezettségnövekedést eredményező – bevallást, illetve önellenőrzést az elévült időszakra. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, van-e lehetőség az adó megállapításához való jog elévülését követően a korábban benyújtott áfabevallások önellenőrzéssel történő módosítására, valamint, hogy milyen szabályok vonatkoznak az adólevonásra és a számlakibocsátásra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj, -kötelezettség, számviteli elszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletszerűség kérdése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gyártó vagy sem

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3