Őcsg és kft. tagja egyéni vállalkozó is: lehet-e alanyi adómentes?

  • adozona.hu

Magánszemély őcsg-tag, de nincs adószáma, a saját nevében, bevétel elérése érdekében, nem értékesít termékeket és nem nyújt szolgáltatást rendszeresen vagy üzletszerűen (számlát nem állít ki, és nem fogad be). Az őcsg képviselője az általános szabályok szerinti áfaalany. Ugyanez a magánszemély 25 százalékot meghaladó mértékben tagja egy kft.-nek, amely kft. szintén áfaalany. Mindemellett önálló tevékenység keretében vagy egyéni vállalkozás formájában oktatási tevékenységet szeretne végezni, és e tekintetben alanyi mentességet választani. Kizárja-e az őcsg- vagy a kft.-tagság az alanyi mentesség választását? – kérdezte olvasónk. Szarvas Imréné könyvvizsgáló, adószakértő válaszolt.

Olvasónk szerint az őcsg tagjainak azonos áfaalanyiságára vonatkozó kritérium csak akkor értelmezhető, ha a saját nevében számlát kibocsátó és befogadó tagról lenne szó, aki emiatt rendelkezne áfás adószámmal. Mivel egy adóalanynak csak egy adószáma lenne, ezért egyéni vállalkozói tekintetben is ezt az adószámot kellene használni, és így értelemszerűen az áfastátusz is ugyanaz lenne, de jelen esetben az alanyi mentességet nem zárja ki az őcsg-képviselő áfaalanyisága. A kft.-tagság pedig teljesen lényegtelen áfaszempontból – ecsetelte a kérdező, meglátásainak megerősítését kérve.

A családi gazdaság saját nevében nem értékesítő tagjának az áfaalanyiság szempontjából azonos adózás választását ugyanarra a tevékenységre kell érteni. Ha ő oktatási tevékenységre választ alanyi adómentességet, az nem zárja ki, hogy őstermelőként akár áfaalany gazdaságnak a tagja legyen. Csak ugyanarra a tevékenységre nem választhat eltérő adózást a családi gazdaság egy tagja sem. Mivel a kérdés érintettje nem értékesít a saját nevében mezőgazdasági termékeket, így ez fel sem merül.

Egyéni vállalkozóként tehát oktatási tevékenységre lehet alanyi mentességet választani, még akkor is, ha emellett a magánszemélyként végzett mezőgazdasági tevékenységére normál áfát választ, mert ezt nem gyakorolja, mivel a saját nevében, a saját adószámával nem értékesít. Az egyéni vállalkozó nem a vállalkozói tevékenységére – amennyiben az mezőgazdasági tevékenység – választhat eltérő adózást, és itt van szerepe a kft. 25%-os üzletrészének, e mellett ugyanis már nem választhatja a kompenzációs felárat, csak az alanyi mentességet, vagy a normál áfát. De a családi gazdaság saját nevében nem értékesítő tagjának még adószám kiváltására sincs szüksége, elég az oktatási tevékenységre adószámot kérni, alanyi mentes státuszra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó szja, áfa

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Foglaló személygépkocsi

Nagy Norbert

adószakértő

Teljesítési dátum a számlán

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close