hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Különbözeti áfa közösségi beszerzésnél

  • adozona.hu

Autókereskedelemmel foglalkozó cég a gépjárművek jelentős részét a közösség területéről szerzi be. Amennyiben a számlán jelzik a különbözeti adózás tényét, akkor ezt szerepeltetni kell az áfabevallásban vagy sem? Olvasónk kérdését Bunna Erika adótanácsadó válaszolta meg.

A kérdés részletesen így hangzik: autókereskedő ügyfelünk közösség területéről szerzi be gépjárműveit nagy részét, különbözeti áfa alá be van jelentve. Ha a közösségi beszerzésről szóló számlán szerepel a különbözeti adózás ténye, akkor ezt a számlát kell szerepeltetnünk az áfabevallás 14. és 69. sorában, és az A60-as összesítőn, vagy sima import beszerzésként könyveljük, és a bevallásban nem szerepeltetjük? Másik kérdésem: ha a közösségi beszerzés számláján nincs a különbözeti adózás ténye szerepeltetve, akkor azt kell-e szerepeltetni az áfabevallás 14. és 69. sorában és az A60-asban, illetve ezt a gépjárművet ebben az esetben áfásan értékesítheti a kereskedő?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Ezekre a beszerzésekre nemcsak akkor lehet alkalmazni a viszonteladói adózást, ha belföldről szerezték be, hanem akkor is, ha másik tagállamból, tehát másik tagállami nem adóalanytól, vagy ottani alanyi adómentestől, illetve különbözet szerint adózótól.

Olvassa el az Adózóna „Áfalevonás adószám törlése idején beszerzett készlet után”, „Láncügylet számlázása, áfabevallása” és „Őstermelő nyilvántartásai” című írását!

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 216. §-a alapján: használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab vagy régiség viszonteladó általi értékesítése esetében az adó alapjának megállapítására a 217. § alkalmazandó, feltéve, hogy a viszonteladó részére az előzőekben felsorolt termékeket a Közösség területéről a következők bármelyike értékesítette:
a) nem adóalany személy, szervezet;
b) olyan adóalany, akinek (amelynek) termékértékesítése a 87. § szerint mentes az adó alól;
c) alanyi adómentes adóalany vagy olyan adóalany, akire (amelyre) ilyen minőségében a Közösség nyilvántartásba vétele helye szerinti tagállamának azon joga vonatkozik, amely tartalmában megfelel a héa-irányelv 282–292. cikkeinek, feltéve, hogy termékértékesítésének tárgya tárgyi eszköz;
d) másik viszonteladó vagy olyan adóalany, akinek (amelynek) termékértékesítésére ilyen minőségében az érintett közösségi tagállamnak azon joga vonatkozik, amely tartalmában megfelel a héa-irányelv 312–325. cikkeinek.

Importból (harmadik országból) történő használt ingóság beszerzésére nem alkalmazható a viszonteladói árrésadózás, még akkor sem, ha az eladó ottani magánszemély vagy egyéb nem héa-alany.

Amennyiben más tagállami nem héa-alany az eladó, akkor az árrésadózás szabályai alkalmazandóak a továbbértékesítéskor, tehát az eladási ár és a beszerzési ár különbözete az adó alapja. A más tagállami felvásárlást is tudnunk kell valamilyen bizonylattal (felvásárlási, vételi jegy stb.) igazolni, hiszen az árrésünk képzésénél ezt a beszerzési árat is csökkentő tételként vesszük figyelembe.

2015-től egyértelműsítette a bevezetett áfatörvény-módosítás, hogy a viszonteladó Közösségen belülről történő beszerzése is bevonható a viszonteladói árrésadózásba.

Amennyiben az eladó ugyan más tagállamban adóalany, de szintén viszonteladói árrésadózást alkalmaz, akkor a tőle vásárló belföldi viszonteladó a továbbértékesítéskor szintén az árrésadózási szabályokat alkalmazza, és Közösségen belüli beszerzésként nem kell bevallania a beszerzést sem az áfabevallásban, sem az összesítő nyilatkozatban. A külföldi eladó számlája ilyenkor ugyanúgy semmilyen áthárított adót nem tartalmaz, és a számlán jelölnie kell, hogy a viszonteladói különleges adózást alkalmazott a termékre, ugyanis ezek uniós szintű kötelező előírások.

Abban az esetben, ha a gépjárművet a vállalkozás olyan közösségi adóalanytól vásárolja meg, amely nem a különbözeti adózás szabályai szerint jár el, vagy a vállalkozás nem rendelkezik a különbözeti adózást alkalmazó értékesítő nyilatkozatával, akkor a belföldi vevőnek Közösségen belüli beszerzés címén áfát kell fizetnie, az áfa nem levonható, viszont az árrésadózásba ezen termék is bevonható.

Javaslom, hogy gondolják át, hogyan kerülnek kedvezőbb helyzetbe az ügylet adózási kezelésénél: közösségi beszerzésként befizetik az áfát, nem vonják le, viszont az értékesítéskor az árrés után fizetik az áfát, vagy általános közösségi beszerzésként kezelik (az áfát is levonják), azonban nem vonják be az árrés adózásba, hanem „sima” értékesítésként kezelik!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs