Őstermelő nyilvántartásai

  • adozona.hu

Milyen alapnyilvántartásokat kell vezetnie a 2021-től érvényes előírásoknak megfelelően a hatályos áfaszabályok szerint adózó, szja tekintetében átalányadózónak minősülő őstermelőnek? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szarvas Imréné könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "A hatályos áfaszabályok szerint adózó, szja tekintetében átalányadózónak minősülő őstermelőnek milyen alapnyilvántartásokat kell vezetnie a 2021-től érvényes új szabályok alapján? Szükséges pénztárkönyv vezetése, vagy elegendő a bevételi nyilvántartás a hozzá kapcsolódó kiegészítő nyilvántartásokkal (áfaanalitika)?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A nyilvántartások vezetését az őstermelőknek is az szja-törvény 10. §-a írja elő, hivatkozva az 5. számú mellékletre:

"A magánszemély alap és kiegészítő nyilvántartásokban, időrendben folyamatosan nyilvántart és rögzít minden olyan adatot, amely az adókötelezettség betartásához utólagosan is ellenőrizhető módon szükséges".

Az alapnyilvántartást adóéveként megváltoztathatja – ha már nem szükséges naplófőkönyv vagy pénztárkönyv, elégséges bevételi és költségnyilvántartás a megfelelő kiegészítő nyilvántartással, de az őstermelőnek akár az értékesítési betétlap is elegendő lehet. Az áfaalanyiság viszont igen részletes nyilvántartást ír elő mind a bevételek, mind a kiadások tekintetében.

Tehát úgy kell megválasztani a nyilvántartások vezetését, hogy abból az adófizetési kötelezettség megállapítható legyen.

Bár az átalányadózás (szja) választása mellett elegendő lehetne az értékesítési betétlap vezetése, de ebből az áfafizetés, -visszaigénylés nem állapítható meg, így ebben az esetben javasolt lenne legalább pénztárkönyv vezetése. Ebből mindkét adónem megállapítható, de még emellett is szükséges kiegészítő nyilvántartás vezetése, ha előfordul olyan gazdasági esemény, ami a pénztárkönyvből nem állapítható meg (például kiegyenlítetetlen vevő, szállító, beruházás-analitika, tárgyieszköz-nyilvántartás).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close