Áfalevonás adószám törlése idején beszerzett készlet után

  • adozona.hu

Levonásba helyezheti-e annak a terméknek az áfáját az adózó, amelyet abban az időszakban szerzett be, amikor adószáma törölt állapotú volt? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy kft. adószámát törölték, mert a székhelyen nem volt megtalálható. Ilyen esetben a bevallásokat (áfa, járulék) továbbra is be kell adni? Nem találtam jogszabályi hivatkozást arra, hogy a törlés ténye, magát a bevallási időszakot megtörné, vagy mentesítene a benyújtás alól, hiszen a cégbíróság még nem szüntette meg a társaságot. Jelenleg a társaság már sikeresen rendezte a székhelyét, kérte is az adószáma visszaállítását, de kérdésként merült fel az is, hogy ha a törlés időszakában készletet vásárol, annak áfáját később levonásba tudjuk-e helyezni? A tárgyi eszközök vonatkozásában valószínűsítem, hogy az év végi korrekciót majd el kell végezni, hiszen a törlés időszaka alatt adóköteles tevékenységet nem végezhet a cég, de a készletet a későbbiek során adóköteles tevékenységhez fogja felhasználni. Kérem, erősítse meg azon álláspontomat is, hogy a törlés időszaka alatt beszerzett készlet áthárított áfája az adószám visszaállítását követően levonásba helyezhető, annak ellenére, hogy beszerzése olyan időszakban történt amikor az adószám törölt állapotú volt. Tárgyi eszközök esetében azonban az arányosítást el kell végezni a kieső időre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfatörvény 137. § (1) bekezdése alapján, ha az állami adó- és vámhatóság az adóalany adószámát törli, az adóalany adólevonási joga az adószám törlését elrendelő határozat véglegessé válásának napjával elenyészik.

Nem áll be az (1) bekezdés szerinti joghatás, ha az adóalany kérelemére az adószámának törlését követően az állami adó- és vámhatóság az adószámot ismételten megállapítja. Ha az állami adó- és vámhatóság az adószámot a (2) bekezdés szerint ismételten megállapítja, az adóalany adólevonási jogát az Art. szerinti elévülési időre figyelemmel önellenőrzés útján érvényesítheti.

Az adószám törlését követően az adózó az állami adó- és vámhatósághoz benyújtott kérelmében kérheti az adószám megállapítását. Az állami adó- és vámhatóság az adószámot a kérelem benyújtása napjával abban az esetben állapítja meg, ha az adószám törlésének oka már nem áll fenn, az adózó teljes körűen pótolta az adószám törlésének alapjául szolgáló mulasztását, vagy a kezdeményező szerv hozzájárul az adószám megállapításához. (Art. 246. § (7) bekezdés.)

Az új szabályozás szerint tehát, ha egy adóalany adószámának törlését követően az adóalany adószámát az adóhatóság ismételten megállapítja, az adóalany – a levonási jog feltételeinek sérelme nélkül – az adószám törlését megelőzően keletkezett, előzetesen felszámított adó tekintetében élhet levonási jogával. Ebben az esetben az adóalany adólevonási jogát az Art. szerinti elévülési időre figyelemmel önellenőrzés útján érvényesítheti.

A készletek esetén az áfa levonási jog az előzőek szerint érvényesíthető. A tárgyi eszközök esetében az áfaarányosítási kötelezettség véleményem szerint is fennáll, hiszen a törölt adószám alatti tárgyi eszköz beszerzések a gazdasági tevékenység hiányában nem szolgálhatták a vállalkozás adóköteles tevékenységét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close