hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tulajdonjog, birtoklás, építmény, föld, épület – ingatlannal kapcsolatos fogalmak az áfában

  • Antretter Erzsébet, Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

Bár már 2017. január 1-je óta létezik minden EU-tagállam által alkalmazandó egységes ingatlandefiníció az áfaszabályokban, ennek ellenére még mindig merülnek fel olyan esetek, amikor kérdéses, hogy az ingatlanokkal kapcsolatos előírások alkalmazandók-e. Az alábbiakban a nem teljesen egyértelmű esetek áfakezeléséhez szeretnénk iránymutatást adni.

Az ingatlan fogalma

Áfa szempontjából az ingatlan fogalmát az áfa végrehajtási rendelet (TANÁCS 2011. március 15-i 282/2011/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv végrehajtási intézkedéseinek megállapításáról) határozza meg. Mivel a közös európai uniós áfaszabályrendszer alapját adó, az összes tagállamban hazai átültetés nélkül kötelező érvényű végrehajtási rendeletről van szó, ez implementáció nélkül kötelezően és közvetlenül alkalmazandó a tagállamokban, így Magyarországon is. Emiatt az áfatörvényben nem is szerepel ingatlan definíció.

Olvassa el az Adózóna „Magánszemély ingatlanértékesítése. Adózás, mikor gazdasági tevékenység?”, „Rozsdaövezeti lakásokra igényelhető áfa-visszatérítés: itt vannak a feltételek” és „A fordított adózás alkalmazásának feltételei: mutatjuk a részleteket” című cikkét!

Az áfa végrehajtási rendelet 13b cikke alapján:

A 2006/112/EK irányelv alkalmazásában az alábbiak tekintendők ingatlannak:

a) a föld bármely meghatározott területe, akár a földfelszínen vagy a földfelszín alatt, amely tulajdonjog tárgyát képezheti és amely birtokba vehető;

b) bármely épület vagy építmény, amely tengerszint fölött vagy alatt a földhöz vagy a földbe rögzített, és amelyet nem lehet könnyen lebontani vagy elmozdítani;

c) az épület vagy építmény szerves részét alkotó bármely olyan alkotóelem, amelyet már beépítettek, és amely nélkül az épület vagy építmény nincs befejezve, mint például az ajtók, ablakok, tetők, lépcsők és liftek;

d) az épületbe vagy építménybe állandó jelleggel beépített bármely olyan alkotóelem, felszerelés vagy gép, amely az épület vagy építmény lerombolása vagy megváltoztatása nélkül nem távolítható el.”

Az első ránézésre megállapítható, hogy az a) és b) pontok inkább teljes épületre, építményre vonatkoznak, míg az ingatlanok alkotóelemei tekintetében a c) és d) pontok adnak iránymutatást. Az is látható, hogy bár a c) és d) pontokban leírt feltételek külön-külön is elegendőek a minősítéshez, gyakran együtt teljesülnek.

A leírásban szereplő egyes fogalmak viszont magyarázatra szorulhatnak. E tekintetben az EU áfa végrehajtási rendelet módosításához fűzött hivatalos magyarázat (Explanatory notes on EU VAT place of supply rules on services connected with immovable property that enter into force in 2017) adhat támpontot, amely alapján az alábbiakat érdemes tudni.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja az áfaszabályokban mit takar a föld; a tulajdonjog és birtoklás; az épület, építmény; a tengerszint fölött vagy alatt a földhöz vagy földbe rögzített; a nem lehet könnyen lebontani vagy elmozdítani; az épület vagy építmény szerves részét képező alkotóelem; az állandó jelleggel beépített és az épület vagy építmény megváltozása, lerombolása fogalom!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs