hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áttérés alanyi adómentességre: elvész-e a vissza nem igényelhető áfa?

  • adozona.hu
3

Az alanyi adómentességre áttérést megelőző utolsó áfabevallásban, ha nem éri el az értékhatárt a visszaigénylés összege, kiutalásra kérhető-e a forgalmi adó összege, vagy elenyészik? Például havi áfabevallónak, ha 700 ezer forint negatív adója keletkezik a 2019-es decemberi bevallásában, visszakérheti-e, ha 2020 januártól alanyi adómentességre váltott? – kérdezte olvasónk. A válasz nem egyszerű; dr. Kelemen László adószakértő, jogász és dr. Bartha László adójogi szakjogász kollégánk közösen fogalmazták meg az alábbiakat.

Az áfatörvény nem tartalmaz kifejezett rendelkezést erre az esetre. Esetlegesen el lehet jutni arra a következtetésre, hogy az alanyi adómentességre való áttérés hasonlítható a "megszűnéshez", így a megszűnésre vonatkozó szabályok alapján a 186. paragrafus (6) bekezdése szerint – értékhatártól függetlenül – nyújtható be a visszaigénylés.

Ugyanakkor – tételes jogszabályi rendelkezés hiányában – szakértőink arra a következtetésre jutottak, hogy az alanyi adómentesség választása nem jelenti az áfaalanyiság megszűnését, mivel az alanyi adómentes adózó továbbra is kielégíti az áfaalanyiság általános feltételeit. Általános forgalmiadó-kötelezettségei nem szűnnek meg az alanyi adómentesség időszaka alatt, így például:

– adófizetési kötelezettsége keletkezik például tárgyi eszköz értékesítése esetén,

– adólevonási joga keletkezik például külföldön teljesített szolgáltatás esetében,

– az adóbevallási kötelezettség alól csak a 257. paragrafus (1) bekezdésében leírt esetben mentesül.

Ebből adódóan az alanyi adómentesség választásakor a visszaigénylési jog nem nyílik meg az áfatörvény 186. paragrafusának (6) bekezdése alapján, de nem is enyészik el az áfakülönbözet.

A fentiekből adódóan az alanyi adómentesség időszakában is előfordulhat, hogy fizetendő adóval szembe lehet állítani a kérdésben említett negatív áfát, vagy az alanyi adómentesség időszakában keletkezett levonható áfával együtt már meghaladja az összeg a visszaigénylési értékhatárt.  Továbbá, az alanyi adómentesség megszűnése után – a feltételek teljesülése esetén – szintén felhasználható lehet a különbözet.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Ruszin Zsolt

Tudjuk: az adóhatóság az önálló jogalkotásban elévülhetetlen érdemekkel rendelkezik.

Hol az adózók javára, hogy a kárára találják ki a hiányzó szabályokat. Bocs, "jogszabályt értelmeznek".

hómaró

Gyakorlati tapasztalat, hogy az így "bent ragadt" követelés az elévülési időn belül felhasználható. Három évi alanyi mentesség után a végelszámolás végén beadott 65-re megszűnés címén kiutalták.

Ruszin Zsolt

Szimpatikus a szakértők véleménye, csak a törvényben nincs ilyesmi.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close