hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áttérés alanyi adómentességre: elvész-e a vissza nem igényelhető áfa?

  • adozona.hu
3

Az alanyi adómentességre áttérést megelőző utolsó áfabevallásban, ha nem éri el az értékhatárt a visszaigénylés összege, kiutalásra kérhető-e a forgalmi adó összege, vagy elenyészik? Például havi áfabevallónak, ha 700 ezer forint negatív adója keletkezik a 2019-es decemberi bevallásában, visszakérheti-e, ha 2020 januártól alanyi adómentességre váltott? – kérdezte olvasónk. A válasz nem egyszerű; dr. Kelemen László adószakértő, jogász és dr. Bartha László adójogi szakjogász kollégánk közösen fogalmazták meg az alábbiakat.

Az áfatörvény nem tartalmaz kifejezett rendelkezést erre az esetre. Esetlegesen el lehet jutni arra a következtetésre, hogy az alanyi adómentességre való áttérés hasonlítható a "megszűnéshez", így a megszűnésre vonatkozó szabályok alapján a 186. paragrafus (6) bekezdése szerint – értékhatártól függetlenül – nyújtható be a visszaigénylés.

Ugyanakkor – tételes jogszabályi rendelkezés hiányában – szakértőink arra a következtetésre jutottak, hogy az alanyi adómentesség választása nem jelenti az áfaalanyiság megszűnését, mivel az alanyi adómentes adózó továbbra is kielégíti az áfaalanyiság általános feltételeit. Általános forgalmiadó-kötelezettségei nem szűnnek meg az alanyi adómentesség időszaka alatt, így például:

– adófizetési kötelezettsége keletkezik például tárgyi eszköz értékesítése esetén,

– adólevonási joga keletkezik például külföldön teljesített szolgáltatás esetében,

– az adóbevallási kötelezettség alól csak a 257. paragrafus (1) bekezdésében leírt esetben mentesül.

Ebből adódóan az alanyi adómentesség választásakor a visszaigénylési jog nem nyílik meg az áfatörvény 186. paragrafusának (6) bekezdése alapján, de nem is enyészik el az áfakülönbözet.

A fentiekből adódóan az alanyi adómentesség időszakában is előfordulhat, hogy fizetendő adóval szembe lehet állítani a kérdésben említett negatív áfát, vagy az alanyi adómentesség időszakában keletkezett levonható áfával együtt már meghaladja az összeg a visszaigénylési értékhatárt.  Továbbá, az alanyi adómentesség megszűnése után – a feltételek teljesülése esetén – szintén felhasználható lehet a különbözet.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
Ruszin Zsolt

Tudjuk: az adóhatóság az önálló jogalkotásban elévülhetetlen érdemekkel rendelkezik.

Hol az adózók javára, hogy a kárára találják ki a hiányzó szabályokat. Bocs, "jogszabályt értelmeznek".

hómaró

Gyakorlati tapasztalat, hogy az így "bent ragadt" követelés az elévülési időn belül felhasználható. Három évi alanyi mentesség után a végelszámolás végén beadott 65-re megszűnés címén kiutalták.

Ruszin Zsolt

Szimpatikus a szakértők véleménye, csak a törvényben nincs ilyesmi.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiválás esetén de minimis kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs