hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfaalap-csökkentés bizonylatolása, bevallása

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Az áfatörvény 71. §-a határozza meg az azonnali (az ügylettel egyidejű) adóalap-csökkentési lehetőségeket, míg a 77. § az utólagos (azaz az ügylet megvalósítását követő) adóalap-csökkentési lehetőségeket. Ezen kérdéseket ötrészes cikksorozatban elemezzük.

Az első két részben az azonnali adóalap-csökkentési lehetőségekkel, a harmadik-negyedik részben pedig az utólagos adóalap-csökkentésekkel foglalkoztunk:

Azonnali adóalap-csökkentésre lehetőséget adó akciók: skontó, rabatt, üzletpolitikai célú árengedmények,

Azonnali adóalap-csökkentési lehetőség – a természetbeni promóciók speciális szabálya,

Áfaalap utólagos csökkentése pénz-visszatérítéses konstrukcióknál,

Utólagos adóalap-csökkentés: ezt a változást hozta az áfatörvényben az EUB ítélete.

A sorozat záró (ötödik) részében a bizonylatolással és a bevallással kapcsolatos szabályokat fogjuk górcső alá venni.

Az adóalap-csökkentések bizonylatolása

Abban az esetben, ha a vásárláskor teljesül az áfatörvény 71. § (1) bekezdésének azon feltétele, miszerint az adó alapjába nem tartozik bele „a korábban beszerzett termék, igénybe vett szolgáltatás mennyiségére tekintettel a teljesítésig adott árengedmény vagy más, szintén a teljesítésig adott üzletpolitikai célú árengedmény” (azonnali árengedmény), úgy az aktuális vásárlásról történő számla kibocsátásakor (azon értékesítés, amely során az árengedményt érvényesítik) a számlát az engedménnyel csökkentett összegről kell kiállítani, figyelembe véve az áfatörvény 169. §-át is, amely alapján a számla kötelező adattartalmának része:

„i) az adó alapja, továbbá az értékesített termék adó nélküli egységára vagy a nyújtott szolgáltatás adó nélküli egységára, ha az természetes mértékegységben kifejezhető, valamint az alkalmazott árengedmény, feltéve, hogy azt az egységár nem tartalmazza”.

Ennek alapján tehát az aktuális vásárlásról szóló számlán fel kell tüntetni az árengedmény összegét is.

Abban az esetben viszont, ha utólagos árengedményről beszélünk és az adóalanyok – élve a lehetőséggel – az adóalapjukat csökkenteni kívánják, úgy az adóalap-csökkentéshez a jelenlegi szabályozás értelmében szükséges bizonylat(számla)-korrekció elvégzése (illetőleg a speciális eljárás a pénzvisszatérítéses konstrukció esetére).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje az egyéb tudnivalókat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink