Áfaalap utólagos csökkentése pénz-visszatérítéses konstrukcióknál

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Az áfatörvényben nemrégiben módosultak az utólagos adóalap-csökkentés szabályai. Sorozatunk harmadik részében ezek elszámolását mutatjuk be.

Az áfatörvény 71. §-a határozza meg az azonnali (az ügylettel egy idejű) adóalapcsökkentési lehetőségeket, míg a 77. § az utólagos (azaz az ügylet megvalósítását követő) adóalapcsökkentési lehetőségeket. Cikksorozatunk első két részében az azonnali adóalapcsökkentési lehetőségeket elemeztük.


A sorozat első két részét itt és itt olvashatja el!


Az adóalapcsökkentés

Az utólagos árengedmények vizsgálatakor elsőként – utalva a sorozat korábbi cikkére is – azt kell megemlítenünk, hogy az áfatörvény alapján az utólag adott árengedmények esetén nem automatikus az adóalap-csökkentés. A 77. § (3) bekezdése így fogalmaz: „az adó alapja utólag csökkenthető, ha a teljesítést követően adnak a szerződés módosulása vagy megszűnése nélkül a 71. § (1) bekezdés a) vagy b) pontja szerinti árengedményt.” Ezt a szabály az alábbiakban magyarázza meg a 2009/47. Adózási kérdés: „az utólagos engedmény csak abban lesz kihatással az eredeti ügyletre és adóalapra, ha az engedményt nyújtó adóalany úgy dönt, hogy úgynevezett számlázott engedmény keretében adja az utólagos engedményt. Az áfatörvény 77. § (3) bekezdése ugyanis kifejezetten úgy fogalmaz, hogy az utólagos engedménnyel „az adó alapja utólag csökkenthető”, azaz tulajdonképpen az adóalany kompetenciájába utalja, hogy az engedmény áfaalapra gyakorolt hatását érvényesíti-e, vagy sem. Ez az engedményekre – ideértve a pénzbeli engedményt is – általában igaz, azonban a természetben adott engedménynél figyelemmel kell lenni arra, hogy amennyiben az adóalany nem kívánja az eredeti ügylet adatait az engedményre tekintettel módosítani, akkor az eredeti értékesítés adatai nem változnak, ugyanakkor a természetben átadott termék után áfát kell fizetni.”


OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a pénz-visszatérítéses promóciós sémát!
mezni.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs