Azonnali adóalap-csökkentési lehetőség – a természetbeni promóciók speciális szabálya

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Jelen cikksorozatban az adóalap-csökkentési lehetőségeket tekintjük át elsősorban az árengedmények – promóciók szemszögéből. Az áfatörvény 71. §-a határozza meg az azonnali (az ügylettel egyidejű) adóalap-csökkentési lehetőségeket, míg a 77. § az utólagos (azaz az ügylet megvalósítását követő) adóalap-csökkentési lehetőségeket. Mivel az áfatörvény 77. §-a egy újabb adóalap-csökkentési lehetőséggel bővült, ezen módosítást is górcső alá vesszük.

A cikksorozat első két részében az azonnali adóalap-csökkentési lehetőségeket elemezzük (első rész: "Azonnali adóalap-csökkentésre lehetőséget adó akciók: skontó, rabatt, üzletpolitikai célú árengedmények"), majd a harmadik-negyedik részben az utólagos adóalap-csökkentésekkel foglalkozunk.

Jelen cikk egy speciális, az áfatörvény 71. § (3) bekezdésében körülírt, természetben adott árengedmény adójogi megítélésével foglalkozik. Vizsgáljuk is meg a hivatkozott jogszabályhelyet!

Az áfatörvény 77. § (3) bekezdése szerinti séma

„71. § (3) A termék beszerzőjével, szolgáltatás igénybevevőjével kötött előzetes megállapodás alapján az árengedmény nyújtója dönthet úgy is, hogy az általa az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott feltételek szerint nyújtott árengedmény pénzben kifejezett összege a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása adóalapjába mégis beletartozik, illetőleg azzal az adó alapja utólag sem csökken [77. § (3) bekezdés], feltéve, hogy a nyújtott árengedmény pénzben kifejezett összegének mint vagyoni előnynek terhére akár az árengedmény nyújtója, akár – az árengedmény nyújtójával kötött előzetes megállapodás alapján – más értékesít terméket, nyújt szolgáltatást. Ilyen esetben az utóbb említett ügylet – a nyújtott árengedmény pénzben kifejezett összegének mint vagyoni előnynek erejéig – ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek, szolgáltatásnyújtásnak minősül.”

Az idézet elemzésével azonnal látszik, hogy ezen szakasz – a 71. § logikájával ellentétben – egy olyan promócióformát ismertet, amely esetében az adóalany (saját döntése szerint) nem csökkenti az adóalapját. Szintén a hivatkozott szakasz logikájával ellentétes, hogy nem csak azonnali, hanem utólagos adóalap-csökkentésről is rendelkezik a hivatkozott bekezdés („illetőleg azzal az adó alapja utólag sem csökken”). A jogszabály vizsgálatakor továbbá az is látszik, hogy ezen szabály nemcsak az egyszereplős, hanem a többszereplős promóciókra is alkalmazandó.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit értünk többszereplős promóció alatt, valamint, hogy hogyan csoportosíthatóak az árengedmények!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs