hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Utólagos adóalap-csökkentés: ezt a változást hozta az áfatörvényben az EUB ítélete

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Cikksorozatunk első két részében az azonnali adóalap-csökkentési lehetőségeket elemeztük, a harmadik részben foglalkoztunk az áfaalap utólagos csökkentésével pénzvisszafizetési konstrukció esetében, a negyedik részben pedig egy közelmúltbeli, magyar vonatkozású EUB-ítélet kapcsán bekövetkezett új adóalap-csökkentési lehetőség kerül górcső alá.

Az áfatörvény 71. §-a határozza meg az azonnali (az ügylettel egy idejű) adóalapcsökkentési lehetőségeket, míg a 77. § az utólagos (azaz az ügylet megvalósítását követő) adóalapcsökkentési lehetőségeket. Mivel az áfatörvény 77. §-a egy újabb adóalapcsökkentési lehetőséggel bővült, ezen módosítással foglalkozunk a cikksorozat jelen (negyedik) részében.

Cikksorozatunk első, második és a harmadik részét a szövegre kattintva éri el.

Az új adóalapcsökkentési lehetőség jogszabályba iktatását egy speciális ügyben hozott Európai Bírósági ítélet indokolta. A C‑717/19. sz. ügy tényállása alapján az érinett fél a Boehringer Ingelheim gyógyszeripari vállalkozás magyar fióktelepe.

Fő tevékenysége támogatott gyógyszerek nagykereskedők részére történő forgalmazása, akik e gyógyszereket gyógyszertárak számára értékesítik tovább, amelyek azokat ezt követően a betegek részére árusítják.

Magyarországon a gyógyszerek kiskereskedelme – a kórházak kivételével – gyógyszertárakon keresztül történik. A gyógyszertárak a nagykereskedőktől, a nagykereskedők pedig a Boehringer Ingelheimhez hasonló gyógyszerforgalmazóktól szerzik be a gyógyszerkészítményeket.

A
NEAK támogatásban részesítheti a gyógyszereket, ilyen esetben „ártámogatási” rendszert alkalmaz. E rendszer alapján a NEAK a járóbeteg‑ellátás keretében társadalombiztosítási támogatással rendelt gyógyszerek árához nyújt támogatást. A támogatott gyógyszer árának megfizetése ezt követően a NEAK és a beteg közt oszlik meg. A beteg a gyógyszertárnak úgynevezett térítési díjat fizet, amely a termék ára és a NEAK által folyósított támogatás közti különbözetnek felel meg.

A
NEAK a szóban forgó támogatás összegét utólag megtéríti a gyógyszertár részére. A gyógyszertárak által a gyógyszerekért kapott ár, amely a héa alapját képezi, tehát két részből áll, egyrészt a NEAK által folyósított támogatásból, másrészt pedig a beteg által fizetett »térítési díjból«. A gyógyszertár tehát mind a beteg, mind a NEAK által fizetett összeg után köteles áfát fizetni. A NEAK egy sokrétű egészségpolitikai, szakmai és költséghatékonysági vizsgálatot követően dönt valamely gyógyszer társadalombiztosítási támogatásba való befogadásáról, majd a forgalmazó, vagyis az alapügyben a Boehringer Ingelheim által meghatározott árhoz igazodóan támogatási összeget határoz meg.”

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja miként döntött az EUB, és ennek következtében miként változott a magyar áfatörvény!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárolási díj áfatartalma

Bunna Erika

adótanácsadó

Ingatlanhasznosítás Horvátországban

Bunna Erika

adótanácsadó

Folyamatos szolgáltatás angol adóalanynak

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink