hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MKOE: tévhitek miatt nem foglalkozik a kormány a tételes áfa-bevallás koncepciójával

  • MTI

Az MKOE tételes áfa-bevallási koncepcióját már idén februárban bebenyújtotta a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyidejűleg történt tájékoztatása mellett. Az eddigi nem hivatalos visszajelzések alapján nem hangzott el érdemi kritika a javaslat-csomaggal kapcsolatban, csupán az, hogy az egyszerűsítési szándékokkal nehezen egyeztethető össze - tudatta közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Az MKOE közleményében azt írja: a tételes bevallás már létezik, hiszen az import áfát jelenleg is így kell vallani. Ezen a területen már azonnal kimutatható, ha egy nem létező vámhatározatra hivatkozik az adózó. Ezt a működő módszert csupán tágítani kellene - hangsúlyozzák.

Hardveres szinten a külföldi áfa visszaigénylési, un. ELEKAFA nyomtatványok mögött beküldött időnként 100 Mb-nyi állományokat a hivatal gond nélkül fogadja és továbbítja, ami jóval nagyobb, mint egy nagyvállalat tételes áfa-bevallásának mérete lenne. Elhangzott még az is, hogy a tételes áfa-bevallás nem akadályozza meg, hogy az adócsalók hamis adatokkal árasszák el az adóhivatal rendszerét. Az adócsalók számára azonban világos lenne az új helyzet: azt a számlát, amit nem vallottak be, annak az áfáját nem lehet érvényesíteni. Ezért aztán értelmét veszti az is, hogy addig számláznak a cégek hosszú láncolatokban, amíg az áfa elvész - olvasható a közelményben.

A rendszerben ugyanis az áfa bevallást be nem nyújtó cég számláját az adóhatóság tiltja ki az azt befogadó adózónál (bírságolás nélkül), aki így nem fog sokáig üzleti kapcsolatot fenntartani a számára káros partnerrel. Mindazonáltal, ha a hiba adminisztratív eredetű, akkor a tévesen visszatartott tétel azonnal felszabadításra kerülhet, ha azt a számlát kibocsátó bevallja, amire nyilván a számlát befogadó is rábírhatja. A hibátlan működést a tömbös számlázásnál már jól működő és számítógépes számlázásra is kiterjesztett egységesített sorszámozási rendszerre való hivatkozás fogja működtetni - hangsúlyozza az MKOE.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Több éve vásárolt kriptovaluta értékesítése 2022-ben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kiva és az értékvesztés

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs