hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV IBAN számlaszámok: új jegyzéket közölt az adóhivatal

  • adozona.hu

Új jegyzéket tett közzé a honlapján az adóhivatal ma a nemzetközi pénzforgalomban már tegnaptól (2017. augusztus 17-étől) érvényes IBAN számlaszámokról.

Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására, a nemzetközi pénzforgalomban az alábbi táblázatban szereplő, a Magyar Államkincstárnál megnyitott forint számlákhoz rendelt, nemzetközi bankszámlaszámok (IBAN számlaszámok) szolgálnak – emlékeztet a közlemény. A pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009. (VIII. 6.) MNB rendelet szerint:
– IBAN (International Bank Account Number): a fizetési számlák jelölésére szolgáló nemzetközi pénzforgalmi jelzőszám, amely a fizetési számla nemzetközi azonosítására szolgál [2. § (1) bekezdés 4. pont].
– A nemzetközi pénzforgalmi jelzőszám (IBAN) 28 alfanumerikus karaktert tartalmazó számsor, amelyet a számlavezető pénzforgalmi szolgáltató az alábbi szabályoknak megfelelően alakít ki [3. § (5) bekezdés, 1. melléklet 2. pont]
a) az első két karakter Magyarország ISO 3166 szabvány szerinti országkódja: HU;
b) a 3-4. karakter az ellenőrzőszám, amelynek algoritmusát az Európai Banki Szabványügyi Bizottság (European Committee for Banking Standards (ECBS) IBAN képzésére vonatkozó szabványa tartalmazza;
c) az 5-28. karakter a belföldi pénzforgalmi jelzőszám (16 karakter hosszúságú pénzforgalmi jelzőszám esetében az IBAN képzésekor az utolsó 8 karaktert nulla számjeggyel kell feltölteni).

Az IBAN számlaszámot kizárólag a nemzetközi pénzforgalomban, deviza-átutalási megbízásokon kell alkalmazni (például.: külföldről teljesített átutalások esetén). Az IBAN számlaszámot balra igazítva, folyamatosan, tagolatlan módon, szóköz, egyéb karakterek nélkül kell megadni, az „IBAN” megjelölést nem szabad a számlaszám elé írni. 

A deviza-átutalási megbízáson a megfelelő költségvetési számlához (adónemhez) tartozó kedvezményezett IBAN számlaszám mellett az alábbi adatokat kell megadni:

- kedvezményezett neve,
- kedvezményezett bankjának neve és címe,
- kedvezményezett bankjának SWIFT-BIC kódja.

Kedvezményezett neveként elegendő a NAV megjelölés, de az adóhatóság javasolja annak a konkrét költségvetési számlaszámnak a megnevezését megadni, amelynek javára az átutalást teljesíteni kívánják.

 A kedvezményezett bankjának neve és címe, valamint a kedvezményezett bankjának SWIFT-BIC kódja adatokat attól függően kell megadni, hogy a deviza átutalást milyen elszámolási rendszeren (SEPA vagy egyéb) keresztül kezdeményezi az ügyfél.  

A NAV költségvetési számlaszámok javára teljesítendő nemzetközi deviza-átutalások SEPA („Single Euro Payment Area”, azaz Egységes Euró Fizetési Övezet) rendszeren keresztül történő teljesítésének fontos feltétele, hogy mind az ügyfél, mind a kedvezményezett bankja tagja legyen annak a megállapodásnak, amely e fizetési módok alkalmazására jött létre. 

A SEPA tagjai az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Lichtenstein, Monaco, Norvégia és Svájc. A Magyar Államkincstár, mint a NAV számlavezető bankja 2014. szeptember 8. napjával csatlakozott a SEPA euró átutalási rendszerhez.

SEPA átutalás esetén a kedvezményezett bankja SWIFT-BIC kódjaként a Magyar Államkincstár HUSTHUHB kódját kell feltüntetni és az „SHA” (osztott költségvállalás) költségviselési módot kell megjelölni.

Egyéb (SEPA-tól eltérő) elszámolási rendszereken (pl.: TARGET2) keresztül teljesített nemzetközi deviza-átutalás esetén fel kell tüntetni a számlavezető („account with institution”) Magyar Államkincstár SWIFT/BIC kódját: HUSTHUHB, valamint a Magyar Államkincstár levelező („correspondent”) bankjaként a Magyar Nemzeti Bank SWIFT/BIC kódját is: MANEHUHB.

A deviza-átutalási megbízás „Kedvezményezettel közlendő” rovatában továbbá az átutalást teljesítő adózóra (ügyfélre) vonatkozóan meg kell adni:
- kötelezettség jellegű, tételes elszámolású számlák [1. b) számlacsoport] esetén a vámazonosító számát, valamint – a NAV Vámletét letéti számla kivételével – az érintett határozatszámot;
- minden más esetben [1. a), 2., 3. számlacsoportok] a belföldi adóazonosító számát (adószámát, vagy adóazonosító jelét) annak érdekében, hogy a befizetést az adózó (ügyfél) adószámláján megfelelően jóvá lehessen írni.

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 38. § (1), (1a) és (1b) bekezdései a fizetési kötelezettségek teljesítéséről az alábbiak szerint rendelkeznek:

„38. § (1) A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással köteles teljesíteni, az állami adó- és vámhatósághoz teljesítendő befizetések vonatkozásában ideértve a külön jogszabályban meghatározott elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren keresztül átutalással történő fizetést is. A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó az eljárási illeték, az állami adó- és vámhatóságnál kezdeményezett eljárásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj, az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatáshoz kapcsolódó regisztrációs díj, az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteher-fizetési kötelezettség, valamint – ha végrehajtási eljárás alatt áll – a végrehajtói letéti számlára történő befizetés vonatkozásában az állami adó- és vámhatóságnál fennálló fizetési kötelezettségét a külön jogszabályban meghatározott, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren keresztül POS terminál útján végrehajtott, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel történő fizetéssel is teljesítheti.
(1a) A pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi fizetési számlájáról történő átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízással köteles teljesíteni. A pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó az állami adó- és vámhatóság felé fennálló fizetési kötelezettségét a külön jogszabályban meghatározott, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren keresztül átutalással, és POS terminál útján végrehajtott, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel történő fizetéssel is teljesítheti.
(1b) Magánszemély adózó – pénzforgalmi számlanyitási kötelezettségétől függetlenül – az állami adó- és vámhatóságnál fennálló fizetési kötelezettségét a külön jogszabályban meghatározott, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren keresztül internetes felületen bankkártyás (VPOS) fizetéssel is teljesítheti.”

Az Art. 39. §-a továbbá arról is rendelkezik, hogy a törvény hatálya alá tartozó fizetési kötelezettség kizárólag forintban teljesíthető. 

Mindezeket figyelembe véve a fizetési kötelezettségnek a külföldi fizetési számláról és/vagy a forinttól eltérő devizanemben történő teljesítése tehát nem jogszerű, azonban az adóhatóság az ilyen módon teljesített befizetéseket is köteles befogadni.

Az adóhatóság felhívja továbbá a figyelmet arra, hogy a NAV adóztatási tevékenységével összefüggésben teljesítendő belföldi pénzforgalom lebonyolítására változatlanul a honlapon „NAV adóztatási számlaszámok és adónemek érvényes jegyzéke” menüpont alatt megjelenített költségvetési számlaszámok szolgálnak.  

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close